A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Otthon vagyunk! Először szólal meg a müezzin Köln fölött


„A nyilvános imára hívás annak jele, hogy otthon vagyunk itt” – örül egy németországi muszlim vezető.

Pénteken első alkalommal szólal meg a müezzin hangja Köln fölött. A milliós német nagyváros központi mecsetje (a legnagyobb németországi mecset) hívja majd így imára a muszlimokat – írja a DW.

Abdurrahman Atasoy, a török kormány - kölni mecsetet is működtető németországi vallási hatóságának főtitkára kijelentette:

„Nagyon örülünk. A nyilvános imára hívás annak jele, hogy otthon vagyunk itt.” 

A mecsetet egyébként formálisan Recep Tayyip Erdogan török elnök avatta föl 2018-ban. Kölnben több mint százezer muszlim él – emlékeztet a DW.

Megszólalt Köln főpolgármestere, Henriette Reker is: szerinte a müezzin hangjának engedélyezése a tisztelet jele a város számos muszlim lakója felé. Reker egyébként független politikus, akit a CDU, a liberális FDP és a Zöldek támogatásával győzött 2015-ben a polgármesterválasztáson.

Emlékezetes: Reker volt az, aki a 2016-os kölni szilveszter idején történt tömeges erőszakoskodások után kijelentette, hogy a közelgő karneválra való tekintettel magatartási szabályokat fogalmaz meg a város nők és fiatal lányok számára, hogy azok segítségével védettebbek legyenek. Reker szerint a nők is „ünnepeljenek, de a korábbiaknál felkészültebben menjenek karneválozni”. Az akkor részletezett magatartási szabályok közé tartozik, hogy a nők tartsanak egy karnyi távolságot az idegenektől, mozogjanak csoportokban és ne hagyják, hogy elválasszák őket egymástól.

Reker főpolgármester a tömeges erőszakjelenetek után arról is beszélt: a karnevált „jobban el kell magyarázni a más kultúrkörből érkező embereknek” – hogy azok ne értelmezzék a testi közelséget rögtön szexuális célzatú közeledésnek.

Henriette Rekert ezek után, 2020-ban újra megválasztották főpolgármesternek.

Németországban egyébként már számos városban engedélyezték a müezzin megszólalását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések