A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszólalt az Országos Bírói Tanács az amerikai nagykövetnél járt két bíró kapcsán


„Az OBT-nek az USA nagykövetségével is kiváló kapcsolatai vannak” – írják közleményükben. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy két magyar bíróval találkozott az amerikai nagykövet. A David Pressman által közzétett találkozó nagy port kavart.

„Az elmúlt napok zavarkeltő és egyben propagandisztikus újságcikkeire reagálva az Országos Bírói Tanács (OBT) az alábbiak közlését tartja szükségesnek” – kezdte reagáló közleményét az OBT.

Közölték: a Budapestre akkreditált nagykövetekkel a bírósági szervezetrendszer évtizedek óta kapcsolatban áll.

„Természetesen az OBT is – mint az Alaptörvényben létrehozott bírói önigazgatási testület – kapcsolatban áll a szövetséges államok diplomáciai képviseleteivel, a Holland Királyság nagykövetével közös konferenciát is szervezett, a holland nagykövetet 2021 novemberében hivatalosan is fogadta” – olvasható a közleményben.

Az OBT-nek az USA nagykövetségével is kiváló kapcsolatai vannak,

az OBT több tagja – így Matusik Tamás és Vasvári Csaba is – részt vett már 2019-ben is az USA Nagykövetségének Függetlenség Napi fogadásán, hasonlóan egyébként az OBH és a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnökéhez” – teszik hozzá.

Úgy fogalmaznak: „A sajtóban megjelent csúsztatásokra tekintettel az OBT utal rá, hogy

egy nagykövet nem politikus, hanem a diplomáciai képviselet feje, aki saját államát képviseli egy másik államban.

Súlyos hiba lenne összekeverni a politikust a politikai kinevezettel. Utóbbiakkal a bírák maguk is gyakran kapcsolatba kerülnek, figyelemmel arra, hogy a Kúria és az OBH elnöke is az” – zárják a közleményt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések