A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Macron “éberséggel” figyeli az olasz jobboldali kormányt


Találkozott a francia elnök az új, jobboldali olasz miniszterelnökkel.

Giorgia Meloni, a vasárnap reggel hivatalba lépett olasz miniszterelnök még aznap este találkozott Rómában Emmanuel Macron francia elnökkel első magas szintű nemzetközi megbeszélésén, aki azt ígérte Meloninak, hogy ambiciózusan, de éberséggel fog vele együtt dolgozni. A párizsi Elysée-palota a találkozó végéig nem adott tájékoztatást a megbeszélésekről, amely Róma belvárosában, a sajtótól elzárva zajlott, és valamivel több mint egy óráig tartott.

„Európaiként, szomszédos országként, baráti népként, Olaszországgal folytatnunk kell a megkezdett munkát.

Párbeszéddel és nagyratörő célokkal együtt sikeresek leszünk, ezzel tartozunk a fiataljainknak és népeinknek” – fogalmazott a francia államfő Twitter-üzenetében, amelyet az új olasz kormányfővel folytatott tárgyalásán készült fényképpel illusztrált.    

Az olasz miniszterelnököt tettein keresztül fogja megítélni a köztársasági elnök, aki éberséggel és konkrét elvárásokkal fogja követni a munkáját – húzta alá a francia elnöki hivatal közleménye, miután Párizs előzetesen már a jogállamiság tiszteletére szólította fel az olasz parlamenti választások győztesét.    

Róma szerint a „szívélyes és eredményes”

találkozó középpontjában az energiaárak emelkedésének megfékezésére irányuló gyors és közös, európai válaszadás szükségessége, Ukrajna támogatása és a bevándorlási hullám kezelése álltak.

A két politikus kifejezte „együttműködési szándékát a közös, európai szintű problémák megoldása területén, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartása mellett” – zárult az olasz miniszterelnöki hivatal közleménye. Emmanuel Macron olaszországi látogatása során vasárnap előadást tartott a békéről, hétfőn délelőtt pedig Ferenc pápa fogadja audiencián.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések