A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lemondott Liz Truss


44 napig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.


Magyar idő szerint csütörtök délután fél három után bejelentette lemondását Liz Truss brit miniszterelnök.

Truss alig több mint hat hete lett a Konzervatív Párt vezetője és kormányfő. 

A Downing Street előtt beszélve elmondta, hogy közölte Károly királlyal, hogy lemond a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről. Több tucat újságíró előtt kijelentette, hogy „nagy gazdasági és nemzetközi instabilitás” idején lépett hivatalba.

Hozzátette:

Elismerem... a helyzetet tekintve nem tudom teljesíteni azt a megbízatást, amellyel a Konzervatív Párt megválasztott”.

Mint ismeretes, Liz Truss 44 napig bírta a miniszterelnöki tisztséget.

Liz Truss elmondta továbbá, hogy ma találkozott az 1922-es bizottság elnökével, Sir Graham Bradyvel. Megállapodtak abban, hogy a következő héten vezetőválasztást tartanak, hozzátéve, hogy ő marad a miniszterelnök, amíg meg nem választják az utódját.

A BBC politikai főtudósítója kommentárjában kifejtette, hogy soha nem látott még ilyet. Leszögezte, hogy tegnap még azt jelentette be Truss, hogy ő egy harcos, viszont akkora káosz uralkodik már, hogy tudja, hogy nem tudja folytatni.

Ami most történik, az a modern idők leggyorsabb hatalom átadása...”

Októberben érkezik az idei harmadik brit miniszterelnök. Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője általános választást követelt, miután Liz Truss bejelentette lemondását. Jeremy Hunt kancellár megerősítette, hogy nem indul a következő konzervatív vezetői és brit miniszterelnöki posztért.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések