A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Konok fullba nyomja a kretént: Orbán 1956-ban Biszku Béla lett volna


Ötvenhatban Bucsát Budapestnek hívták, mondta Orbán Viktor. A baloldali történész szerint a kormányfő ezzel a mondatával kurzusának legitimációs bázisát, ötvenhatot értékeli át. 

„Ötvenhatban Bucsát Budapestnek hívták. Tehát ha valaki tudja, hogy mit is jelent a katonai támadás és elnyomás az oroszok részéről, hát mi tudjuk. Hát a mi Zelenszkijünket fölakasztották!” – hozta fel e hét kedden egy berlini panelbeszélgetésen Orbán Viktor miniszterelnök.

Péntek este az ATV Öt című műsorában is előkerült az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint Oroszország ukrajnai háborúja közötti párhuzam.

Konok Péter baloldali történész, publicista azt mondta, a kormányfő ezzel a mondatával kurzusának legitimációs bázisát, ötvenhatot értékeli át, hiszen most, az orosz-ukrán háború idején Orbán nem egy szabadságharcos szerepében tetszeleg, hanem abban a pozícióban, amit épp ’56-ban mondtak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a forradalom nyomán:

„Nem igazán kell itt fellépni, óvatosnak kell lenni. Egy világháborút veszélyeztetünk – fogalmazott a műsorban. –

Tehát, ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy e párhuzam alapján mit csinált volna ötvenhatban Orbán, akkor ő nem Nagy Imre lett volna, hanem Biszku Béla vagy Marosán György.”

Hozzátette, azt látja, hogy a kormánypártok kezdik elveszteni 1956-ot, amely mindig is egy hivatkozási pont volt a számukra. „Hogy ők a lyuk a zászlón, erre most befoltozzák önmagukkal, egy narancssárga foltot varrnak erre a zászlóra. (…) Ha én rendes magyar tradicionalista jobboldali lennék, akkor felkapnám a fejemet arra, amit Orbán Viktor mondott.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések