A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hogyan tudna most egy nukleáris válságot megoldani Oroszország és az Egyesült Államok?


A washingtoni orosz nagykövet szerint ma egyszerűen nincs kommunikáció Washington és Moszkva között – ami pedig hatvan éve segített a kubai nukleáris válság békés megoldásában. 

Hatvan éve titkos és közvetlen kommunikációs csatorna segítette Moszkvát és Washingtont, hogy végül atomháború nélkül oldják meg a kubai válsághelyzetet. Ma viszont nem létezik ilyen csatorna – állítja Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete a Newsweeknek.

Erről, a hidegháború legrosszabb időszakánál is rosszabb kommunikációs kapcsolatokról beszélt egyébként a minap Barack Obama volt amerikai elnök is.

Antonov nagykövet szerint a világhatalmak most újra úgy rohannak az ütközés felé, hogy nincs közöttük megfelelő kapcsolat.

Hatvan éve konkrétan Anatolij Dobrinyin akkori washingtoni szovjet nagykövet, valamint Robert Kennedy, az amerikai elnök testvére és tanácsadója között volt bizalmas kommunikációs vonal.

Antonov szerint viszont most nem létezik ilyen kommunikáció a két hatalom között. Az orosz diplomata azt mondja, ez a Biden-kormányzat felelőssége: állítása szerint az oroszok ilyen irányú próbálkozásait elutasították az amerikai illetékesek, Bidenék nem kívánnak velük kommunikálni. Az orosz nagykövet ezért úgy gondolja,

most nem lehetne egy kubai válsághoz hasonló konfliktust a hatvan évvel ezelőtti módszerekkel megoldani.

A Newsweek arról ír: Biden és Putyin utolsó ismert kapcsolatfelvétele február 12-én történt, két héttel az ukrajnai orosz agresszió megkezdése lőtt.

Antonov a lapnak azt mondja: kételkedik abban, hogy Washington „kész a komoly, professzionális párbeszédre a nemzetközi béke és stabilitás ügyében”. Az orosz diplomata elutasítja az új amerikai nemzetbiztonsági stratégiát, amely szerinte „a washingtoni fantázia terméke, amit a világra akar kényszeríteni”. Antonov szerint a stratégia lényege, hogy Amerika az egész világot egyesíteni akarja a Kína és Oroszország elleni harcban.

Az orosz nagykövet álláspontja az, hogy

szerinte az Egyesült Államok szegte meg a nukleáris világrendet,

egyrészt a NATO bővítésével, másrészt azzal, hogy megállította a párbeszédet a Moszkva és Washington közötti utolsó nukleáris fegyveregyezményről.

„Ideje Washingtonnak elhagynia az átgondolatlan, felelőtlen nukleáris retorikát. A nukleáris kardcsörtetés nem elfogadható. Nagyon érzékeny ez a téma. Minden nap emlékeztetnünk kell magunkat, hogy atomháborúra nem kerülhet sor. Nem lesznek nyertesei egy nukleáris konfliktusnak” – fejti ki az orosz nagykövet a Newsweeknek.

Hozzáteszi végül: „Remélem, hogy minden nehézség ellenére még nem értünk a nukleáris konfliktus szélére. Remélem, hogy a jó szándékú és józan emberek egyetértenek velem abban, hogy a hatvanas évek robbanásveszélyes helyzete nem ismétlődhet meg.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések