A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Energiaháború: az USA építi Lengyelország első atomerőművét


Egy magasrangú amerikai tisztviselő szerint ez egyfajta üzenet Oroszországnak.

A Westinghouse Electric amerikai vállalat építi Lengyelország első atomerőművét – közölte a Twitteren Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök megerősítette, hogy a lengyel atomenergetikai projektben „a megbízható, biztonságos technológiát alkalmazzák”. A bejegyzés végén előre is megköszönte az amerikai félnek az együttműködést.

A hét közepén Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter azt jelezte a sajtónak, hogy a döntés ugyan még nem született meg, de „sok minden arra mutat”, hogy a Westinghouse lesz a varsói kormány stratégiai partnere az atomerőmű építésében.

Év végéig döntenek az első három reaktor építési technológiájáról. Az első reaktort 2033-ban helyezhetik üzembe.
2021 februárjában lépett életbe az a lengyel-amerikai kormányközi megállapodás, amelynek egyik eleme a békés célú, harminc évre szóló atomenergetikai együttműködés is.

A lengyel atomreaktorok építésére a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), valamint az Électricité de France (EdF) francia energiaipari óriásvállalat is ajánlatot tett.

A 2020-ban jóváhagyott lengyel atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat atomreaktort tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-háromévente létesítenének további, 6-9 gigawatt kapacitású erőműveket. A 2040-ig szóló lengyel energetikai kormányprogram szerint fokozatosan csökken majd a szénalapú energia aránya az országban.

Üzenet Oroszországnak

„Az Egyesült Államok partnersége ebben a projektben mindannyiunk számára előnyös: kezelni tudjuk az éghajlati válságot, erősíthetjük Európa energiabiztonságát és elmélyíthetjük az Egyesült Államok és Lengyelország közötti stratégiai kapcsolatot” – reagált Kamala Harris alelnök a Twitteren a bejelentésre.

Harris Jennifer Granholm energiaügyi miniszterrel közösen azon dolgozott, hogy a Westinghouse megszerezze a szerződést, és az elmúlt évben többször is egyeztetett Morawieckivel – mondta a Fehér Ház egyik tisztviselője. A projekt több ezer amerikai munkahelyet teremt – idézte a tisztségviselőt a Reuters. 

A portálnak nyilatkozott az Egyesült Államok egy magas rangú kormányzati tisztviselője is, aki szerint a Westinghouse és az Egyesült Államok kiválasztása üzenet Vlagyimir Putyin orosz elnök számára „az amerikai-lengyel szövetség erejéről és összefonódásáról.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések