Hirdessen itt

Vízkorlátozást vezetnek be 23 belga településen


Vízhasználati korlátozást vezettek be Vallóniában, Belgium déli, francia nyelvű régiójában jelenleg 23 települést érint az intézkedés – írta meg a La Libre Belgique. 


A beszámoló szerint a csapadékmentes időjárás okozta rendkívül szárazság miatt várhatóan további településekre is kiterjesztik a vezetékes vízre vonatkozó vízhasználati korlátozást. Az intézkedés szerint csapvízzel egyebek mellett tilos az öntözés, a kerti medencék feltöltése és a kocsimosás.

A vallon területeken augusztusban minimális volt a csapadékmennyiség. A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) adatai szerint kb. 17,8 mm eső esett az országban, pedig a csapadék átlagos mennyisége 86,5 mm ebben az időszakban. Ennél kevesebb esőt csak 1991-ben jegyeztek fel, akkor 15,7 mm esett Belgiumban. Bár a következő hét napban mérsékelt felhőszakadás várható, a lezúduló eső kevés hatással lesz a már több mint egy hónapja tartó aszályhelyzetre.

A régióban található víztározók vízszintje még mindig csökken. A halászati tilalom eredetileg szeptember 4-ig érvényes intézkedéseinek hatályát szeptember 18-ig meghosszabbították, és tilos a fürdőzés egyes tavakban a vízben elszaporodott cianobaktériumok miatt, bár a legtöbb hivatalos fürdőhely nyitva van. Az úszás ezeken a területeken kívül nem ajánlott.

Augusztus volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap Belgiumban, és több melegrekord is megdőlt: a belga főváros Uccle területében lévő mérőállomáson az átlagos 23 fok helyett átlagosan 26,8 fokot mértek. Idén nyáron a legmelegebbet, 40 fokot július 19-én jegyezték fel Belgium északi régiója, Flandria Kapelle-op-den-Bos nevű településén.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések