A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új törvényjavaslat: Legfeljebb 180 nappal lehet meghosszabbítani a veszélyhelyzetet


Kocsis Máté, a Fidesz frakció vezetője új törvényjavaslatot nyújtott be. 

Kocsis Máté új törvényjavaslatot nyújtott be kedd este a Parlamentnek. A javaslatának a lényege, hogy 180 napos időkorlátot kap a veszélyhelyzet az Országgyűléstől, míg eddig nem volt hasonló rendelkezés a törvényben.

Az indoklásból kiderül, hogy bár eddig szabályozás rögzítette, hogy Kormány ezt a jogkörét – a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – kizárólag a veszélyhelyzet hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja, azonban a veszélyhelyzet meghosszabbítására továbbra is időbeni megkötés nélkül, korlátlan lehetősége van az Országgyűlésnek.

Áttekintve az európai országok különleges jogrendi szabályozását,

megállapítást nyert, hogy több ország is időbeli korlátot állapít meg a veszélyhelyzet,

illetve az annak megfeleltethető különleges jogrendi kategóriának az elrendelése és a meghosszabbítása tekintetében is. Erre, valamint arra figyelemmel, hogy veszélyhelyzet alatt az alapvető jogokat korlátozó intézkedések meghozatalára is lehetőség van – mint ahogyan ez a koronavírus-világjárvány alatt is történt – indokolt a veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítására időkorlát megállapítása. Hasonló időkorlátot alkalmaznak a veszélyhelyzet meghosszabbítása tekintetében például Olaszországban, Lettországban és Finnországban, derült ki az indoklásból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések