A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

The New York Times: Orbán Viktor a „puha autokrácia” képviselője

A lap szerint Európában a „puha autokrácia" legismertebb képviselője Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Világszerte veszélyben a demokrácia, mert mérges populisták és önkényuralmi vezetők azt gondolják, hogy a korlátlan állami hatalom jót tesz a hétköznapi polgároknak"

– olvasható a The New York Times véleménycikkében.

A lap szerint még az Európai Unióban is kihívást jelent a liberális demokráciának és a jogállamiságnak Lengyelország és Magyarország – utóbbiról nemrég mondta ki az Európai Parlament, hogy nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia.

Hozzátették: az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségesei rengeteget tesznek Ukrajna megsegítéséért az Oroszország elleni harcban, amit a demokrácia és a totalitárius rendszer harcának állítanak be. „De a Joe Biden által felkínált kétosztatúságot nem mindenki fogadja el, beleértve a NATO-tag Magyarországot és Törökországot."

Ők elutasítják az Oroszország elleni szankciókat, és az ukrajnai háborút orosz-amerikai proxiháborúként fogják fel"

– írja a New York Times szerzője.

A lap egy másik cikkében a szerző hangsúlyozta: a demokrácia érzékelhető hanyatlása már a hatvanas évek óta nem puccsok és forradalmak nyomán történik, hanem legitim módon megválasztott kormányok tettei okozzák.

Európában ennek a »puha autokráciának« a legismertebb képviselője Orbán Viktor magyar miniszterelnök."

A cikk szerint a kormányfő „2010-es megválasztása óta illiberális demokrácia kiépítésén dolgozik, és ennek érdekében meggyöngítette a civil szervezeteket, a sajtószabadságot, hatalma alá vonta az igazságszolgáltatást, valamint átalakította a választási rendszert".

E folyamat során a jobboldal mintaképe lett világszerte, beleértve az Egyesült Államokat"

 – olvasható a cikkben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések