A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendkívüli hatalmat szerezne az Európai Bizottság


Vészhelyzeti hatalmat, gyakorlatilag hadigazdálkodási irányítási jogokat szerezne az Európai Bizottság válság esetén – értesült a Reuters, általuk látott dokumentumokra hivatkozva. 


Rendkívüli jogköröket szeretne magának az Európai Bizottság – írja a Reuters hírügynökség, általuk látott EU-s dokumentumokra hivatkozva.- szemlézte a mandiner.hu.

A dokumentumok szerint az Európai Bizottság gyakorlatilag hadigazdálkodási vezénylési jogokat szeretne válságok esetén: kényszeríthetne egyes vállalatokat arra, hogy alapvető termékeket állítsanak elő vagy éppen árukat halmozna föl válság esetén. Ellenkezés esetén bírságokat vetne ki.

A Közös Piaci Vészhelyzeti Eszköz elnevezésű tervet a Reuters szerint szeptember 13-án mutatnák be, és végső soron azt a célt szolgálná, hogy reagálni tudjanak a Covid-járvány és az ukrajnai háború miatt kialakuló ellátási válsághelyzetekre.

A tervek szerint

a Bizottság arra kérhetné az uniós tagállamokat, hogy szervezzék át az ellátási láncaikat

és növeljék a válságban szükséges termékek beszerzését vagy előállítását, amilyen gyorsan csak lehet. E célból a meglévő termelési kapacitások átállítását vagy bővítését is elrendelhetnék, vagy priorizálnának a termékek között.

A téves vagy félrevezető információkat adó vállalatokat akár 300 ezer eurós (mintegy 120 millió forintos) büntetéssel is sújthatnák, azokat pedig, akik nem teljesítik a parancsookat, naponta büntetnék a napi bevétel 1,5 százalékának megfelelő összegekkel.

A Reuters szerint több uniós ország aggódik a Bizottság tervei miatt, hatalomszerzésnek leírva azt;

mások pedig kínai jellegű államkapitalizmus bevezetéséről írnak.

A hírügynökség úgy tudja, a Bizottság a részletekről egyeztetne az EU tagállamaival és az uniós jogalkotókkal, mielőtt a javaslatról döntés születne.

Az Európai Bizottság részéről azt közölték a Reutersszel: nem kommentálnak kiszivárgott dokumentumokat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések