A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nógrádi György az orosz mozgósításról: A háború eszkalálódik

A biztonságpolitikai szakértő szerint Oroszország kivár novemberig, vagy Biden bukásáig. 

Ahogy arról beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnali mozgósítást rendelt el „Oroszország és az orosz nép védelmének érdekében". Ezzel a döntéssel a háború egy új szakaszba léphet. A következményekről a 888.hu Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdezte.

Először a biztonságpolitikai szakértő a mozgósítás jelentőségéről beszélt: „jelenleg az ukrán-orosz fronton az ukrán hadsereg létszáma magasabb, mint az orosz, ezért élő erőre van szükség". Szerinte az egyik probléma az, hogy az orosz hadsereg a világ különböző pontjain állomásozik, Líbiában, Szíriában. „Szíriában az oroszok és törökök a két egymással szemben álló felet támogatják. Nagyon sok helyen vannak orosz csapatok az orosz déli határokon. A volt szovjet ázsiai köztársaságok kőkeményen szembenéznek egymással."

„A jelenlegi orosz elképzelés az, hogy technika van, élő erő nincs, és olyan háromszázezer embert szeretnének behívni, akik képesek arra, hogy legalább a múlt orosz technikáját kezeljék, és nem kell őket kiképezni" – mondta 888.hu-nak.

Hozzátette:

az ukránok a frontokon elérték a harmadik sikert."

„Az első az volt, hogy a háború kezdetekor Putyin úgy határozott, hogy a háború kilenc napig tart, kettő nap alatt kell elfoglalni Kijevet, négy fő irányból kell támadni, ebből semmi nem jött be."

A második jelentős orosz vereség a Moszkva hajó elsüllyesztése volt, a harmadik a mostani."

Nógrádi György szerint a nyugati világ jó húsz országa támogatja Ukrajnát, ezek közül kőkeményen oroszellenesek az amerikaiak, a kanadaiak, a britek, a lengyelek, a baltiak és a skandinávok: most Oroszország úgy érzi, hogy élő erőre van szüksége.

Ez egy hosszú folyamat, amelynek ez az egyik állomása, hogy élő erő kell a frontra ahhoz, hogy az ukránok ne érjenek el komolyabb katonai sikereket."

A döntést megelőző viták

A szakértő elmondta: nyilvánvalóan egy rendkívül komoly vita volt orosz vezetésen belül erről (a mozgósításról).

Az orosz propaganda – ugyanúgy, ahogy az ukrán propaganda – köszönőviszonyban sincs a valósággal."

„Rendkívül komoly bázisa van Putyinnak, akinek mindössze egy dologtól kell félnie: az orosz katonai, politikai vagy gazdasági elit ellene történő összefogásától és a félreállítástól. A félreállítás ebben az esetben csak halál lehet, mert egyébként lehetetlen megoldani. Nyilvánvalóan a nyugati titkosszolgálatok ehhez minden segítséget megadnak" – olvasható az interjúban.

Eszkaláció

A 888.hu azon kérdésére, hogy „A háború kimenetelét ez a lépés hogyan befolyásolja?", azt válaszolta a szakértő, hogy

Úgy, hogy a háború eszkalálódik."

„A britek bejelentették pár órával ezelőtt, hogy közel hárommilliárd fontnyi hadianyagot küldenek a frontra. Lukasenka bejelentette az általános mozgósítást." Nógrádi György szerint az eszkaláció irányába megyünk és meggyőződése, hogy itt csak a fegyverszünet és a béke lehet a megoldás.

„Mi az orosz elképzelés? Hogy várunk november elejéig, hogy az amerikai félidős választásokon mekkora vereséget fog elszenvedni a mai vezetés. Amennyiben ez nem elég, várnak két évig, amikor megbukik Biden."

Ezzel az a probléma, hogy Európa nem bír ki két évet gáz nélkül."

– tette hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések