A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Navracsics Tibor: A kormánynak esze ágában sincs nem betartani a vállalásait


Az uniós tárgyalásokat vezető miniszter szerint nincs jelentősége a 3000 milliárdos felfüggesztésnek.  

„Egy több hónapos intenzív és konstruktív tárgyalási folyamatot zártunk le az Európai Bizottsággal. A testület üdvözli a Magyar Kormány vállalásait, innentől fogva ezek végrehajtására fogunk koncentrálni” – írta bejegyzésében Navracsics Tibor.

A Világgazdaság kapcsolódó, vasárnapi cikkében azt írja: az Európai Bizottság három operatív program 65 százalékát fagyasztaná be, Magyarországnak azonban komoly lehetősége van arra, hogy ne veszítse el ezeket.

A kormány 17 vállalást tett, már hétfőn benyújtják az első törvénymódosításokat.

Reális esetben az Európai Tanácsnak nem lesz beleszólása az uniós pénzek folyósításába.

Nincsenek újabb elvárások

„Az Európai Bizottság ma délelőtti bejelentése megerősítette, hogy lezárultak a kondicionalitási eljárás tárgyalásai, amelyek még áprilisban kezdődtek el” – így értékelte Navracsics a friss fejleményeket. A miniszter szerint ez azt jelenti, hogy

újabb elvárások ebben az eljárásban nem támaszthatók,

illetve ha a magyar fél tartja az ígéreteit, akkor a szankciókat nem fogják végrehajtani.

„Forrásvesztés csak akkor következhet be, ha Magyarország nem teljesít. De teljesíteni fog, végre akarjuk hajtani a vállalásokat, mert ezek jók” – fogalmazott. Úgy értékelik, hogy a Bizottság döntése fontos lépés előre, hiszen megnyílt a teljesítés szakasza, ami azt az eredményt hozhatja, hogy a Bizottság saját hatáskörben azt a megállapítást teheti november 19-ig (azért eddig, mert a magyar integritási hatóság aznap kezdi meg a működését), hogy Magyarország teljesítette a vállalásait.

Ha ez így lesz, visszavonja a kondicionalitási eljárást és a Tanács döntésére sem lesz szükség.

Erről a VG kérdésére azt mondta, hogy azért dolgoznak, hogy ez a forgatókönyv következzen be és ez kapjon realitást. De azt is hangsúlyozta, folytatja a tárgyalásokat a kondicionalitási eljárás kapcsán, hogy ne álljon elő olyan helyzet, mint Lengyelország esetében.

Ezek a legfontosabb magyar vállalások

A legfontosabb vállalás az integritási hatóság felállítása, ami nem az Európai Ügyészség magyar variánsa. Az ehhez való csatlakozás egyébként hivatalosan nem merült fel az uniós fél részéről. Ez egy olyan független új intézmény létrehozatalát jelenti, ami az EU-s forrásokból megvalósuló projekteket fogja ellenőrizni. Beavatkozhat, ha a véleménye szerint az érintett hatóságok nem tettek meg minden tőlük telhetőt.

Az intézményről szóló jogszabályt következő pénteken benyújtják az országgyűlésnek, a működését novemberben kezdheti meg.

A korrupciós munkacsoport ugyancsak fontos vállalás. Magyarország még erősebb garanciát ad ehhez, ez az egység nem a kormányzati szerkezeten belül kap helyet, hanem az új integritási hatósághoz kötődik. Ennek az elnöke lesz, aki a munkacsoport elnöki tisztjét is betölti.

Következő vállaláscsokor a korrupciós keretrendszer erősítése: ebbe beletartozik a vagyonnyilatkozatok kiszélesítése és ellenőrzésének javítása. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA-k) erősebb összeférhetetlenségi szabályokat támasztanak, átveszik az uniós szabályozást: a politikai szimpátia és az ismerettségi kör is mérvadó.

Közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekményeknél külön eljárásrendet vezetnek be. Ezeknél bírói felülvizsgálat indítható, ami megteremtheti a jogot a vádindítvány elindításáról akkor is, ha az ügyészség, vagy a nyomozó hatóság ezt nem látja indokoltnak. Navracsics Tibor ezeken felül lapunk kérdésére további vállalásokat is felsorolt:

👉 módosítják a közbeszerzési törvényt,
👉 a miniszterelnökségen belül létrejön a belső ellenőrzési és integritási főigazgatóság,
👉 új eszközt vezetnek be és fejlesztik az elektronikus közbeszerzési rendszert,
👉 módosítják a NAV-törvényt módosítása,
👉 javítják a közkiadások átláthatóságát,
👉 módosítják a büntetőtörvénykönyvet,
👉 megteremtik a lehetőségét a közbeszerzésekhez kapcsolódó anonim bejelentések közzétételének.

Navracsics Tibor jelezte, hogy már augusztus végén megkezdték a vállalások végrehajtását. Hétfőn és pénteken várható az első két törvénycsomag benyújtása a parlament elé.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések