A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kína ellenlépésekre készül, amiért az USA rakétákat ad el Tajvannak


Kína figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy „ellenlépéseket” fog tenni, miután a Biden-kormány több mint 1,1 milliárd dollár értékű fegyvereladást hagyott jóvá Tajvan számára.


A CNN cikke szerint Liu Pengyu kínai nagykövetségi szóvivő szombaton azt mondta, Kína „határozottan ellenzi” az eladásokat, amelyek „súlyosan veszélyeztetik” a kínai-amerikai kapcsolatokat, valamint a Tajvani-szoros „békéjét és stabilitását”.

Felszólította Washingtont, hogy „azonnal vonja vissza” a döntést.

A Biden-kormányzat pénteken hivatalosan is értesítette az amerikai kongresszust a tervezett fegyvereladásról, amely mintegy 60 hajó elleni rakéta és 100 levegő-levegő rakéta eladását jelenti. Az ehhez hasonló fegyverszállítmányokat az USA Tajvan biztonsága szempontjából alapvető fontosságúnak tartja. Kína szerint azonban az Egyesült Államok ezzel beavatkozik a belügyeibe.

Tajvan szombaton közölte, hogy „üdvözli” a legutóbbi fegyvereladásokat, és köszönetet mondott az amerikai kormánynak, amiért az továbbra is végrehajtja a „biztonsági kötelezettségeit”. A tajvani külügy szerint ezek a fegyverek a sziget önvédelmének megerősítéséhez szükségesek.

Kína augusztus elején évtizedek óta nem látott léptékű hadgyakorlatokat tartott a Tajvant körülvevő vizeken és légtérben Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására adott válaszreakcióként, majd másfél héttel később egy újabb amerikai delegáció útja miatt ismét hasonló erődemonstrációba kezdett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések