A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiborultak az istentagadók, mert a népszámlálási kérdőívben a vallások közé sorolták őket


A Magyar Ateista Társaság az Ombudsmanhoz fordul a diszkriminatív népszámlálási kérdés miatt – írják pénteki közleményükben az istentagadók. Mint kifejtik, a KSH a közelgő népszavazáson az ateisták számára kizárólag a vallások, felekezetek között teszi lehetővé az ateista világnézetük feltüntetését, miután a kérdőíven 2011-ben szereplő, különálló ateista válaszlehetőséget megszüntették.  

A Magyar Ateista Társaság megkereste a KSH-t és az egyeztetés során jelezte, hogy ez nem csak szakmailag súlyos hiba, hanem meg is erősíti azt az ateistákkal kapcsolatos tévhitet, miszerint az ateizmus vallás. A MATT leszögezi: az ateizmus nem vallás, hanem bármilyen istenhittől mentes világkép. A KSH azonban minden megoldási javaslatot elutasított arra hivatkozva, hogy már nincs elég idő a változtatásra, csak arra lett volna hajlandó, hogy teljesen eltávolítsa az ateista opciót a vallások közül.

Mivel a KSH az egyeztetés során egyetlen kompromisszumos megoldási javaslatot sem volt hajlandó elfogadni, ezért az Alapvető Jogok Biztosához fordultunk, hogy megpróbáljuk az ateista, agnosztikus, nem vallásos  állampolgárok számára egyenlő és korrekt népszámlálási kérdést biztosítani a népszámláláson

- írják a közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések