A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gy. Németh egyszer sem nyert választást, mégis mindenhol felbukkan. Most épp Dobrev Klára árnyékkormányában


A választók sosem kértek belőle sem parlamenti, sem főpolgármesteri voksoláson. 

De még az ellenzéki előválasztási procedúrán sem, mégis bejutott a döntéshozó testületekbe,

hol a Fővárosi Közgyűlésbe, hol az Országgyűlésbe.

Gy. Németh Erzsébet, a DK politikusa majd harminc éve politizál, és mint oly sokan mások a Gyurcsány-pártból, karrierjét ő is a rendszerváltás előtt kezdte. Tanítói, földrajztanári diplomája mellett részt vett például a Belkereskedelmi Minisztérium üzletvezető-képzés kurzusán. És ahogy felszálló ágba került az állami utódpárt, belépett az MSZP-be. Alapvetően a fővárosban politizált, volt frakcióvezető, és helyettes is a közgyűlésben, illetve sikertelenül indult a főpolgármesteri székért, még 2002-ben. Később az a hír járta, az SZDSZ-es Demszky Gábor mindent megtett annak érdekében, hogy

Gy. Némethből még véletlenül se legyen főpolgármester-helyettes, hiszen nincs meg kettőjük között a bizalom.

A városvezetők személyéről szóló koalíciós vitákat végezetül Gy. Németh visszalépése, Hagyó Miklós megválasztása, illetve az MDF-es átszavazások oldották meg.

A politikus a szocialisták 2010-es súlyos veresége után az MSZP-t is elhagyta jelenlegi főnöke, Gyurcsány Ferenc kedvéért. 2019-ben ő lett Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese, a humán területekért volt felelős a fővárosban, de már az ellenzéki előválasztási procedúra előtt látszódott, hogy a politikus szívesen visszaülne a parlamentbe. 2002 és 2010 között volt már ugye országgyűlési képviselő, az első két évben a szocialisták képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese, az utolsó 2 évben pedig az önkormányzati és területfejlesztési bizottság elnöke volt.

A korábbi, sorozatos kudarcok ellenére tavaly ősszel a főváros 2. számú egyéni választókerületben megmérettette magát, de csupán 3801 szavazatot kapott, szemben a momentumos Orosz Annával, akire 8445-en szavaztak, és aki itt később meg is nyerte az országgyűlési választást. Az áprilisi voksolásokat követően viszont lemondott budapesti tisztségéről, előválasztási buktája ellenére bejutott a T. Házba – hála a szivárványkoalíció pártlistájának, ahol a DK-s politikus a tizennegyedik helyen szerepelt.

Ahogy Gy. Németh, úgy a párttársa, Dobrev Klára EP-képviselő által minap felállított árnyékkormány sem kapott állampolgári felhatalmazást. Mondhatni: demokráciadeficites. 

De Barkóczi Balázs, Oláh Lajos, Szaniszló Sándor, Vadai Ágnes és Arató Gergely mellett Gy. Németh is kapott posztot Gyurcsány feleségétől, mégpedig a szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszteri pozíciót. „Felelőssége a családokkal, az idősek, nyugdíjasok problémáival, szociális kérdésekkel kapcsolatos ügyek megoldásához, a nyugdíjak értékállóságának biztosításához, az idősek egészségügyi és szociális problémáinak enyhítéséhez, az idős családtagjukat ápoló családok támogatásához, a családi pótlék és más, mindenkit elérő családtámogatási formák emeléséhez szükséges intézkedések kidolgozása”olvasható az árnyékkormány honlapján.

Hogy igazából mi a DK-s honatya titka, arra egy Népszava-interjúban kapjuk meg a választ, miután feltették neki a kérdést: hiába a sok vereség, a politikai karrierje mégis töretlenül ível fölfelé?

„Megtévesztő ebből kiindulni, mindig más volt a helyzet, a peremfeltételek.

Tisztességesen kell élni és dolgozni, hogy érdemes legyen egy-egy listára felkerülni"

– mondta a politikus.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések