A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Giorgia Meloni: Jól teszi a baloldal, hogy fél


Várakozással teli ünnepi hangulatban zajlott az olasz jobbközép szövetség kampányzáró megmozdulása Rómában. Az örök város egyik legnagyobb terét, a Piazza del Popolót zsúfolásig töltötték a jobboldali pártszimpatizánsok. Az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! pártok zászlói, valamint a nemzeti színeket idéző lufik tarkították a horizontot. A három nagy jobbközép párt vezetői a téren összegyűlt hatalmas tömeg előtt újra ígéretet tettek arra, hogy megvédik Olaszország és Európa határait az illegális bevándorlástól. 

Három nappal az urnák megnyitása előtt hatalmas médiaérdeklődés kísérte a jobboldali összefogás kampányzáró rendezvényét. Elsőként Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország! alapítója lépett a színpadra. A felszólalásában kiemelte, hogy hanyatlóban van a baloldali kormányzás, az olaszoknak elegük van a baloldalból. Úgy vélte, hogy a jobbközép koalíció élvezi az olaszok többségének bizalmát, ezért győzni fognak a vasárnapi választásokon. – A jobbközép koalíció ötéves stabil kormányt alakít, mely tekintélyt parancsol majd Európában és a világban. Igazságos, jóléti, biztonságos és szabad országot teremtenek – zárta szavait a 85 éves veterán politikus. 

Matteo Salvini, a Liga főtitkára továbbra is elsősorban az illegális bevándorlás felszámolása elleni harccal kampányolt. Emlékeztetett, hogy 15 év börtön fenyegeti, amiért még belügyminiszterként megvédte az ország határait, visszaadta az ország méltóságát és biztonságát. 

Ígéretet tett arra, hogy a jobbközép megállítja a civil szervezetek hajóit, újra életbe lép a biztonsági migrációs törvény. 

Az energiaellátás bizonytalansága miatt súlyos helyzetbe jutott családoknak és vállalkozásoknak azt üzente, hogy határt szabnak az elszabadult áraknak. – A gyermeket vállaló családokat adókedvezmények illetik. Az olasz családokkal kell megoldani a demográfiai krízist, nem pedig a bevándorlók betelepítésével, ahogyan azt a baloldal szorgalmazza. A szülőket megilleti, hogy anyának és apának szólítsák őket, ne pedig egyes és kettes szülőknek – részletezte családpolitikáját.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek pártelnöke hatalmas üdvrivalgás közepette lépett a színpadra. A felmérések szerint ő a legesélyesebb, hogy átvegye a miniszterelnöki posztot Mario Draghitól. 

A baloldali támadásokra válaszolva elmondta,

jól teszik, hogy félnek, mivel új időszak kezdődik Olaszországban: a meritokrácia kora, ahol az elhelyezkedéshez nem lesz elegendő a párttagsági igazolvány felmutatása. 

Leszögezte, hogy az Európai Unióban nem a németek, franciák és spanyolok támogatását keresi majd, hanem hazája érdekeit, csak ezt követik a közös megállapodások. Felszólalása végén kijelentette: – Erős, komoly és tiszteletre méltó Olaszországot teremtünk, melyet Európában és a nemzetközi szinten is elismerés övez.

A fordulat előszelét érzik már az Európai Unióban is. Ursula von der Leyen éppen a kampány utolsó napjára időzített interjúban, alig burkoltan fenyegetőzött azzal, hogy ha Olaszország a parlamenti választások után „nehéz helyzetbe” kerül, megvannak az eszközeik, mint Lengyelország és Magyarország esetében. Kijelentéseit Matteo Salvini szánalmas fenyegetésnek, intézményes visszaélésnek nevezte. 

A Piazza del Popolón összegyűlt jobboldali szimpatizánsok mindenesetre úgy nyilatkoztak, végre elérkezett az a történelmi és örömteli pillanat, hogy élhetnek demokratikus jogaikkal, és dönthetnek hazájuk jövőjéről. Elpanaszolták, hogy az elmúlt négy évben olyan kormányok irányították az országot, amelyeket senki sem választott meg. Elismerték, hogy nem lesz könnyű dolga az alakuló új kormánynak a jelenlegi összetett krízishelyzetben, de bíznak a jobboldali vezetőkben és felkészült politikusaikban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések