A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram


Elindul a hatósági  áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni vásárlási szándékkal az  erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is  lehet jelezni - közölte az Agrárminisztérium.


Azt írták, a kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az  elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság  ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére.
    
Idézték  a közleményben Nagy István agrárminisztert, aki azt mondta, a lakosság  így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele  akár a gázfűtést is.
    
Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt  tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb tíz  erdei köbméter mennyiségben, az ország 152 értékesítési pontján.
    
A  miniszter emlékeztetett, hogy az orosz-ukrán háború és az elhibázott  brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. Ezért meg  kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával  fűtsenek - mondta.
    
Hozzátette: már megkezdődött az őszi  fakitermelési időszak, és az erdészetek folyamatosan teljesítik a  lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll  az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad,  melynek tűzifarészét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.
    
Nagy  István kitért arra is, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami  erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a  megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az  erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség  készleteivel, az átadást is megkezdik.
    
A programban hengeres  tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre  történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia.
    
A  tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa-alapanyag  vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre  jellemző fajösszetétel szerint.
    
A programban az állami  erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált,  forgalmi adót is tartalmazó ára a keménylombosoknál 30 ezer, a  lánylombosoknál és a fenyőnél 19-19 ezer forint erdei köbméterenként.
    
Az  agrártárca közölte továbbá azt is, hogy a tűzifaprogramban a tíz  köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022.  május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.
    
Jelezték, hogy az  állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő  települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája,  valamint további részletes információk a vásárlás helyszíneiről,  feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu weboldalon és az  állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók. Ezenfelül az erdőgazdaságok  továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló  családoknak jelenthet segítséget - olvasható az Agrárminisztérium  közleményében.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések