A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eldőlt, Liz Truss lett Boris Johnson utódja


A szavazás pénteken véget ért, helyi idő szerint hétfőn délben pedig bejelentették az eredményt is: Liz Truss eddigi külügyminisztert választotta meg pártvezetőnek a brit Konzervatív Párt tagsága. 


Ez egyben azt is jelenti, hogy a 47 éves Truss lesz a júliusban lemondott Boris Johnson utódja, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke.

A vezetőválasztási folyamat azután indult el, hogy a sorozatos botrányokba belebukott Johnson bejelentette lemondását.

Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke, és már a negyedik brit kormányfő hat év alatt. A kormányfőváltás azonban csak kedden válik majd hivatalossá. Az Egyesült Királyságban ugyanis a királynő nevezi ki a miniszterelnököt, akit a mindenkori kormánypárt javasol.

Johnson júliusban csak a pártvezetői tisztségből távozott, a hivatalos lemondását kedden fogja személyesen tudatni II. Erzsébettel a királynő skóciai birtokán. Közvetlenül Johnson audienciája után fogadja majd a királynő Trusst, hogy hivatalosan is felkérje a miniszterelnöki pozícióra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések