A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy hét alatt háromszor vezetett bedrogozva egy sofőr Debrecenben


Az első alkalommal egy táblának és egy másik autónak is nekiment. Évekre eltilthatják a vezetéstől.


Beismerte a bűncselekmény elkövetését, de nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról az a férfi, akit három rendbeli bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolnak. Az előkészítő ülésen az ügyész 70 napi elzárás és 2,5 év járművezetéstől eltiltás büntetést indítványozott csütörtök reggel a Debreceni Járásbíróságon.

A vádlott korábban nem tett vallomást. Védője okirati bizonyítást, valamint a férfi egy hozzátartozójának tanúskodását kezdeményezte. Az ülésen az is elhangzott, hogy a vádlott egy másik ügy miatt hamarosan megkezdi 10 hónapos börtönbüntetése letöltését.

A vádirat szerint a vádlott 2021. május 12-én este úgy vett részt a közúti forgalomban, hogy vezetése megkezdése előtt bódító hatású anyagot fogyasztott. Debrecenben, a Külsővásártéren közlekedve a Szoboszlói út irányába – bódultságából eredő figyelmetlensége folytán – nem tudta követni az út vonalvezetését, emiatt járművével a neki balra lévő kiemelt szigetű útpadkára felhaladt, azon áthajtott, majd a Szoboszlói utat teljes szélességben keresztezve azon úgy haladt át, hogy az Erzsébet utca 48. számú épület előtti útpadkán, majd az ott lévő járdaszakaszon is áthajtott, és továbbhaladva a Szoboszlói úttal párhuzamos szervizútra, járműve elejével nekiütközött egy közúti jelzőtábla tartóoszlopának. Ezt követően a szervizúton egy Opel Corsának ütközött.

A balesetben a vádlott 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

A rendőri intézkedés alatt, mivel a vádlott zavartan viselkedett, nehezen lehetett vele kommunikálni, vele szemben alkoholszondát alkalmaztak, ami azonban negatív értéket mutatott. A bódult állapotra utaló fizikai jelek (instabil mozgás, hangulatingadozás, fényre nem reagáló pupillák) miatt kórházba vitték, ahol a kábítószergyorsteszt pozitív értéket jelzett. Ezután vér- és vizeletmintából olyan vegyületet mutattak ki, mely a kenderből készült hasis és marihuána hatóanyaga, illetve egy másikat, mely új pszichoaktív anyag fogyasztására utalt.

A vádlott az ezt követő napon, május 13-án este ugyanazzal az autóval Debrecenben, a Kurta utcán a Kassai út irányába közlekedett. Állampolgári bejelentés érkezett a rendőrökhöz, miszerint a külső jegyek alapján a sofőr feltehetően ittas állapotban van. Az intézkedés során a vádlott nem tanúsított együttműködést, ezért a rendőrök testi kényszert alkalmaztak.

Megismétlődött az előző napi eseménysor: az alkoholszonda negatív, majd a kábítószertesztek pozitív értéket jeleztek.

Négy nap múlva, május 17-én hajnalban a vádlott autójával bizonytalan úttartással, megközelítőleg 20 km/h sebességgel közlekedett Debrecenben, a Sólyom utca irányába. A rendőri intézkedés alatt bár az alkoholszonda negatív jelzést adott, a zavartan viselkedő, nehezen kommunikáló, ingatag járású vádlottat előállították a felnőtt orvosi ügyeletre, ahol a kábítószergyorsteszt pozitív értéket jelzett.

Mint a vádirat írja, a vádlottal szemben már kétszer indult szabálysértési eljárás engedély nélküli vezetés, illetve engedély nélküli vezetés, közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése és érvénytelen hatósági engedéllyel közlekedés miatt. A Debreceni Járásbíróság a férfit először tavaly augusztusban 200 ezer forint pénzbírsággal sújtotta, valamit 8 hónap időtartamra eltiltották a járművezetéstől. Másodszor a Debreceni Járásbíróság 2021 októberében 300 ezer forint pénzbírságot szabott ki rá, valamit 12 hónapra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől.

A Debreceni Járási Ügyészség 2021. május 26-án más ügyben személyi szabadság megsértésének bűntette és zaklatás vétsége miatt vádiratot nyújtott be a vádlott ellen. A Debreceni Járásbíróság 10 hónap börtönbüntetésre ítélte őt.

A három rendbeli bódult állapotban elkövetett járművezetés vádja miatti tárgyalás szeptember végén kezdődik.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések