A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bill Clinton: A NATO bővítése nem felelős az orosz invázióért


„A helyes dolgot tettük a helyes időben” – jelentette ki a korábbi amerikai elnök a NATO kelet-európai bővítése kapcsán. 

Bill Clinton volt amerikai elnök Fareed Zakaria CNN-es műsorában beszélt az ukrajnai háborúról és a NATO korábbi kelet-európai bővítéséről.

Clinton elutasítja azt, hogy az elnöksége idején történt NATO-bővítés a felelős Oroszország ukrajnai inváziójáért.

„Azt hiszem, a helyes dolgot tettük a helyes időben. Ha ezt nem tettük volna meg, ez a válság még hamarabb bekövetkezett volna” – fejtette ki Clinton.

A volt amerikai elnök emlékeztetett: Putyin „soha nem csinált titkot abból, hogy azt gondolja, a Szovjetunió széthullása nagy tragédia volt”.

Clinton elmondta: az Egyesült Államok és a NATO soha nem akarta fenyegetni Oroszországot, és Kelet-Európa nemzeteinek joga volt biztonságban élni az orosz uralom évtizedei után.

Bill Clinton idején, 1999-ben Magyarország, Csehország és Lengyelország csatlakozott a NATO-hoz.

„Azt kellett volna mondani a lengyeleknek, hogy az örökkévalóságig bizonytalanságban kell élnetek, hogy Oroszország nem akar majd valamikor újra ellenetek indulni? Vagy a magyaroknak, vagy másoknak? A baltiaknak? Tényleg, azok után, ami történt, újra a Szovjetunióban akarnának élni?” – fejtegette Clinton.

„Oroszországnak én nem csak speciális partnerséget ajánlottam a NATO-val, hanem még az esetleges NATO-tagság lehetőségét is” – folytatta Clinton, aki azért mondta ezt az oroszoknak, mert úgy vélte, a jövőben a nem-állami aktorok jelentik majd a legnagyobb biztonsági kihívásokat, és ez ellen együtt kellene fellépni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések