A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Belebukott az elszámolási botrányba, most az önkormányzatot vegzálja a DK-s politikus


Arra kíváncsiak a baloldali politikusok, miben és hogyan hibázott az önkormányzat Pesterzsébeten a volt DK-s alpolgármester, Nemes László taxikártyás ügyében. 

Folytatódik a benzin- és taxibotrányba belebukó pesterzsébeti alpolgármester ügye. A nyár folyamán lemondott alpolgármesteri pozíciójáról Nemes László, miután a DK-s politikus és családja magáncélra használta a XX. kerület által számára kiadott taxikártyákat. Bár tagad, Nemes ezen felül még az üzemanyag-kártyával is trükközhetett. 

Vizsgáljuk az ügyet, de nem úgy és nem azt

A Mandiner úgy értesült, hogy az ellenzéki politikusok nem a botrányba belebukó (immár csak) önkormányzati képviselő, hanem az önkormányzat felelősségét kutatnák. A birtokunkba jutott dokumentum alapján a baloldali politikusok a csütörtöki ülésen nyújtották be indítványukat egy vizsgálóbizottság felállításáról. 

Pikáns, de a beterjesztők között van maga a botrány alanya, Nemes László is, rajta kívül pedig a felesége is, a szintén helyi önkormányzati képviselő, Nemesné Németh Judit is. Az aláírók között szerepel az a Fekete Katalin is, akit a DK szemelt ki Nemes alpolgármesteri helyére aki „elfelejtette” vagyonnyilatkozatába beleírni, hogy egy másik önkormányzattal szerződésben áll és havonta munkabért kap onnan is. 

„Ideiglenes Vizsgáló Bizottság” felállítását kezdeményezzük a közlekedési költségtérítésekkel kapcsolatban a sajtóban is megjelent állítások hátterének tisztázására”

– olvasható a képviselői indítványukban.

Hogyan csalhatott egyikünk? 

A határozati javaslat része, hogy az „Ideiglenes Vizsgáló Bizottság” megvizsgálja  az önkormányzati gépjárműhasználatokkal, közlekedési költségtérítésekkel kapcsolatos szabályokat és esetleges visszaéléseket. A bizottság a helyi gépjárműhasználat meglévő belső szabályozási hátterét, a teljesítések igazolását és az ellenőrzések körülményeit vizsgálná a jövőben. Elsődleges céljuk lenne az önkormányzat esetleges hiányosságainak feltárása és, hogy javaslatot tegyenek egyes „szükséges változtatásokra”. 

Nemes Lászlóról és családjáról júliusban derült ki, hogy az elmúlt években magáncélra használhatták az önkormányzati taxikártyát, a bizonylatokon leggyakrabban nem is a saját, hanem az alpolgármester lányának és feleségének neve volt megrendelőként. A botrányt követően posztjáról lemondó alpolgármester lánya, N. Dóra több mint félmillió forintot taxizott el, összesen 129 alkalommal rendelt és fizetett taxit az apjának kiállított kártyával.

A DK-s politikus azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy egy nagyobb összeget fizetett be az önkormányzati bankszámlára. Demjanovich Orsolya jegyző a Mandinernek küldött válaszában kifejtette, az alpolgármester a Polgármesteri Hivatal számlájára 1.057.760 forintot utalt át „Nemes László felmerült taxi költségek térítése” közleménnyel.

Az átutalás pontos időszaka, jogalapja és összegszerűsége egyelőre nem értelmezhető, a Hivatal még vizsgálja, hogy mi a jogszerű teendő a befizetéssel, jelenleg függőben tartjuk”

– közölte lapunkkal a jegyző.  

Végül a Fidesz-frakció mellett még saját önkormányzata is feljelentést tett Nemes ellen. 

Nemes László 2,6 millió forintért tankolt üzemanyagot 2019 ősze óta Skoda Octaviájába. A Gyurcsány-párti politikusnak egy dízeles Skoda Octaviája van, de volt idő, amikor benzinre is költött, nem is keveset. A dízeles Skoda Octaviának a gyártó tájékoztatása szerint 50 literes a tankja, ám a politikusnak ugyanakkor sikerült időnként többet, akár 57 litert is beletöltenie.

Forrás: mandiner.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések