Hirdessen itt

Zelenszkij kirúgta a biztonsági szolgálat három regionális vezetőjét


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn elbocsátotta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) három regionális irodájának vezetőit. Korábban elbocsátotta az ügynökség legfőbb tisztviselőjét, az ügynökök körében elterjedt árulásra hivatkozva. 


A kijevi, a lvivi/lembergi és a ternopoli régió legmagasabb biztonsági tisztviselőit elnöki rendelettel bocsátották el. Az SzBU kijevi irodájába azonnal új vezetőt neveztek ki, de a másik két vezető helyére még nem hozták nyilvánosságra a helyetteseket.

Úgy tűnik, hogy Zelenszkij mai lépése az SzBU elleni, július közepén indított kemény fellépés folytatása. Akkor elbocsátotta a biztonsági ügynökség vezetőjét, Ivan Bakanovot, helyettesét és az SzBU négy regionális vezetőjét. Kirúgta Irina Venediktova főügyészt is. Zelenszkij azt állította, hogy az átszervezés oka a tisztviselők vezetése alatt burjánzó “árulás” volt.

A lépést a jelentések szerint nem fogadta pozitívan az amerikai kormány, amely nyilvánosan fenntartja az ukrán elnök rendíthetetlen támogatását. Az amerikai média szerint azonban a Fehér Ház tisztviselői négyszemközt azt mondták, hogy Washingtonban egyre nagyobb a bizalmatlanság Zelenszkij egyre tekintélyelvűbb uralma miatt.

Nem volt ritka, hogy ukrán tisztviselők megkérdőjelezték az állampolgárok lojalitását az Oroszországgal való fegyveres konfliktus közepette. Vitalij Kim, Mikolajiv kormányzója azt mondta, hogy a régió fővárosát zárlat alá helyezheti, hogy bolsevik típusú tisztogatást hajtson végre az orosz szimpatizánsok ellen, mondván, hogy senkiben sem bízik.

Oroszország február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régió különleges státuszt kapjon az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések