Hirdessen itt

Zelenszkij: Kínának nem szabad Oroszországot támogatnia


Zelenszkij kijelentett.  

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán ausztrál egyetemistákkal beszélgetve kijelentette, hogy Kínának nem szabad segítenie Oroszországot a hazája ellen vívott háborúban, de legalábbis semlegesnek kellene maradnia. Az ukrán elnök a canberrai nemzeti egyetem online fórumán 21 ausztrál egyetemistával beszélgetett tolmács segítségével. Egy hallgató azon kérdésére hogy mi a véleménye a háborúval kapcsolatos kínai álláspontról azt mondta,

Kínának csatlakoznia kellene azon országokhoz, amelyek elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót”.

„Kína jelenleg egyensúlyoz, és tényleg semleges, ami – őszinte leszek – jobb, mintha csatlakozna Oroszországhoz, mert számunkra az a fontos, hogy Kína ne segítse Oroszországot”
 – fejtette ki az ukrán elnök.

Zelenszkij elismerte, a jelenlegi semleges kínai álláspontnak nem örül, de fontosnak tartja, hogy Kína ne segítse Oroszországot. Továbbá megköszönte az ausztrál kormánynak, hogy a NATO-tagországokat leszámítva tőlük kapta eddig Ukrajna a legtöbb segítséget a világ országai közül.

A fórumról beszámoló AP hírügynökség kiemeli, hogy Kína eddig tartózkodott attól, hogy bírálja Oroszországot vagy inváziónak nevezze az Ukrajna elleni orosz támadást, továbbá elítéli a szerinte az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi szankciós politikát és azzal vádolja a nyugatot, hogy provokálja Moszkvát.

A hírügynökség kitér arra is, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök korábban kétélű kardhoz hasonlította a szankciókat, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a nemzetközi közösségnek komoly gondokat fog okozni, ha átpolitizálja és fegyverként használja a gazdasági trendeket és pénzügyi folyamatokat.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések