A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szakértő: Barátság vezeték nélkül bajban lesz a régiónk


„Rengeteg most a kérdőjel” – mondta Holoda Attila.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden kiderült, hogy már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után. Ezzel kapcsolatban kérdezte az Index Holoda Attila energetikai szakértőt.

Holoda Attila szerint ez nagyon érdekes helyzet, hiszen

Enélkül a vezeték nélkül a régiónk hosszú távon bajban lesz. Az orosz olaj nélkül nagyon nehéz kivitelezni az ellátást.”

„A magyar finomító jelenleg részlegesen karbantartás miatt áll. A most így kieső mennyiség tovább fokozza az ellátási problémákat” – tette hozzá.

A szakértő szerint a nyerskőolajból is van tartalékkészletünk, tehát feltehetően ebből is fel kell szabadítani készletet. Holoda Attila elmondta, „az Adria kapacitása elvileg képes lenne arra, hogy ellássa a két finomítót (a pozsonyit és a százhalombattait), de felvetődik a kérdés, milyen típusú olajból történik ez. Rengeteg most a kérdőjel, de a legelső, hogy a Gazprombank miért nem tudja megoldani a kiesést.”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések