A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Somkuti: Ha egyszer kitör a harmadik világháború, az Tajvannál lesz


A hadtörténész szerint az Egyesült Államok Nancy Pelosi utazásával azt jelezte Kínának, hogy még mindig ő hegemón a világon. 

Somkuti Bálint hadtörténész a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, Kína már reagált is a látogatásra, és egyáltalán nem úgy, ahogy „a mainstream médiában találgatják”. Kínának ugyanis „számtalan eszköz áll a rendelkezésére”, a „leglogikusabb” a blokád, aminek az első jeleit már láthatjuk is, mondta.

Somkuti szerint

felesleges arról beszélni, hogy megszállnák Tajvant, mert egy ilyen kombinált katonai megszállás „rendkívül nehéz és nagy áldozatokkal jár”

Kínában ünnepélyes keretek között június 17-én vízre bocsátották az első kínai repülőgéphordozót, Fucsient, ami a megszállás egyik eszköze lehetne, de Somkuti szerint a hordozó hajó még nem is állt rendszerbe, a tesztelése zajlik. Ugyanakkor elmondta: egy repülőgéphordozó a haditengerészeti erők szimbóluma.

A haditengerészet akkor játszik nagy szerepet, ha a határoktól távol kell érdekeket érvényesíteni. „Az Egyesült Államok nem is véletlenül rendelkezik a világ legnagyobb hadiflottájával”, ugyanakkor Tajvannak gondot jelenthet, hogy az USA-nak a világ minden pontján vannak érdekeltségei, ezért nem tudja a teljes erejét odakoncentrálni, így Kína helyi erőfölényben van. 

Somkuti szerint azt sem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy Tajvan jelentős szerepet játszik a világban, vannak olyan speciális csipek, amiket kizárólag ott gyártanak, ezért ezek hiányát az egész világ megérezné.

Az Egyesült Államok Nancy Pelosi utazásával azt jelezte Kínának, hogy még mindig ő hegemón a világon, Kína meg arra emlékezteti a világot, hogy le tudja hermetikusan zárni Tajvant, és bármennyire is meghaladott az az elv, hogy az erősebbnek van igaza, de Kína 1949 óta védelmezi az „Egy Kína-politikát”, ami szerint Tajvan csak szakadár tartomány.

A hadgyakorlat most csak egy figyelmeztetés, és ha Tajvan nem veszi a jeleket, keményebb válaszra is számíthatnak

– mondta Somkuti.

A tajvaniak ezt az egyikhez sem tartozunk állapotot szeretnék megtartani, de Somkuti szerint az ő kívánságukat nem fogják figyelembe venni, és bár szerinte túlzás ezzel riogatni, de ha lesz egyszer 3. világháború, onnan fog elindulni.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések