Hirdessen itt

Peszkov: Ukrajna bármikor véget vethet a konfliktusnak


Ukrajna bármikor véget vethet a folyamatban lévő konfliktusnak, ha enged Oroszország feltételeinek – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.


“OROSZORSZÁG KÉSZEN ÁLL [A BÉKEMEGÁLLAPODÁSRA], AZ UKRÁN FÉL JÓL ISMERI A FELTÉTELEINKET. ÍGY VAGY ÚGY, DE TELJESÍTENI FOGJÁK ŐKET” – MONDTA A TISZTSÉGVISELŐ ÚJSÁGÍRÓKNAK.

Peszkov a továbbiakban kifejtette, hogy még március végén a két ország közel állt ahhoz, hogy Oroszország számára elfogadható módon rendezzék nézeteltéréseiket, de az isztambuli találkozón előkészített megállapodástervezetet az ukrán fél megtorpedózta.

Kijev megszakította a Moszkvával folytatott tárgyalásokat, miután háborús bűnök elkövetésével vádolta meg Oroszországot, amely vád Oroszország szerint koholt bizonyítékokon alapult. Az ukrán vezetés azóta ragaszkodik ahhoz, hogy a tárgyalások csak azután folytatódhatnak, hogy Oroszországot a nyugati fegyverek segítségével legyőzték a harctéren.

Dmitrij Peszkov kommentálta Gerhard Schröder volt német kancellár közelmúltbeli moszkvai látogatását is, aki – a Kreml szóvivője megerősítette – találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Annak ellenére, hogy a média találgatásai szerint a volt német vezető közvetítőként szolgálhatna az ukrajnai konfliktusban, a 78 éves politikus “nem fejezte ki erre irányuló szándékát” – mondta Peszkov.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehéz fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések