A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Összeomlott az ukrán ellentámadás a déli fronton


Kudarcot vallottak az ukrán hadseregnek a Mikolajiv-Krivij Rih felől és más irányból indított, két napig tartó támadásai – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.


A tábornok szerint az ukrán erők az Arhanhelszke, Olhine és Ternove Podi ellen megkísérelt sikertelen támadások során súlyos veszteségeket szenvedtek, az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóalja pedig Szuhoj Sztavok falu közelében vereséget szenvedett. Konasenkov beszámolója szerint az ukrán erők felmentésére az Ingulec folyón átküldött tizenkét lengyel gyártmányú harckocsi közül, mindössze ötnek sikerült visszatérnie, a többi harcokban megsemmisült, vagy felrobbant a saját telepítésű aknamezőkön.

A két napig tartó próbálkozás során a szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők két Szu-25-ös, egy Szu-24-est és egy MiG-29-es harci repülőgépet, valamint három Mi-8-as helikoptert, 63 harckocsit, 59 gyalogsági harcjárművet, 48 egyéb páncélozott harcjárművet, 14 nagykaliberű géppuskával felszerelt kisteherautót és több mint 1700 embert veszítettek.

A szóvivő azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz légierőnek az ukrán 10. hegyi rohamdandár ellen nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott támadásában mintegy félszáz katona vesztette életét és kilenc haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné a donyecki régióban lévő Druskivkánál. Karlivkánál az 56. gépesített lövészdandár parancsnoki állását és lőszerraktárát ért koncentrált tűzcsapás több mint negyven embert ölt meg és 12 speciális járművet semmisített meg.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán vezetésipontot, 153 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és 65 lőállásban lévő tüzérségi egységet támadott, valamint megsemmisített három rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt és egy Buk-M1 légvédelmi rakétarendszer-indítóállványt. Az orosz légvédelem lelőtt hét drónt, 57 HIMARS-, Vilha- és Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete 280 repülőgépet, 151 helikoptert, 1844 drónt, 371 légvédelmi rakétarendszert, 4592 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 822 rakétasorozatvetőt, 3360 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5155 speciális katonai járművet veszíttettek. A minisztérium adatait más forrás nem erősítette meg.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések