A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült: Románia már februárban szállított fegyvereket Ukrajnának


Bukarest sokáig hevesen tagadta, hogy konkrétan fegyverekkel segítette volna Ukrajnát.


EU-s szinten már a háború első napjaiban elfogadtak két határozatot az ukrán fegyveres erőknek katonai felszerelésekkel történő támogatásáról, illetve ezen költségek megtérítéséről az tagállamok felé. Románia nagyon gyorsan kihasználta a kínálkozó lehetőséget, és már február 27-ikétől, a háború negyedik napjától kezdve elkezdett katonai felszereléseket küldeni a szomszédos országnak – írja a Főtér. Az azonban nem derült ki, hogy mekkora értékben adományozott és milyen típusú felszerelésről van szó.

Az erdélyi magyar lap cikkében azt írja: február 27. és március 11. között az uniós tagállamok összesen közel 600 millió euró értékben adományoztak ilyen felszereléseket az ukrán hadseregnek. Ebből 500 millió eurót az unió központi forrásokból már meg is térített az egyes tagállamoknak. Ismert: Bukarest sokáig hevesen tagadta, hogy konkrétan fegyverekkel segítette volna Ukrajnát az oroszok elleni védekezésben – ezt Klaus Iohannis még július elején sem volt hajlandó egyértelműen elismerni –, igaz, azt tudni lehetett, hogy többek között golyóálló mellényeket és lőszert is küldtek az ukránoknak.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések