A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Itt a német–dán menekülőút az orosz gáztól való függésből


Kilencmilliárd eurós beruházást terveznek.  

Szélenergia-központ építésével válna le az orosz gázról Németország és Dánia. A létesítményt a Balti-tengeren építenék meg, a két kormány szerint ez a beruházás jelentős lépést jelent majd abban a folyamatban, amelynek célja Európa leválasztása az orosz gáztól való függőségéről.

Az úgynevezett Bornholm energiasziget több szélerőműparkot köt majd össze, és az általuk termelt energiát a két ország között osztja szét. A számítások szerint három gigawatt áramot tudnak majd előállítani, ami több mint négymillió háztartás számára lesz elegendő. A kivitelezés a tervek alapján 2030-ban ér véget – írja az Infostart

A dán kormány számításai szerint maga a tengeri szélerőmű mintegy 6 milliárd euróba fog kerülni, a hozzá kapcsolód infrastruktúra kiépítése pedig további 3 milliárd euróba. A projekt költségein – és majd a nyereségén is – a német 50Hertz hálózatüzemeltető és dán partnere, az Energinet – ami az energiaközpontot és a szárazfölddel való összeköttetést építi – fognak osztozni.

Az energiasziget az orosz gázt Európába vezető nagy vezetékek közelében halad majd, de most már az orosz helyett saját energiánk lesz”

– nyilatkozta Robert Habeck német energiaügyi miniszter.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések