A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Iszlamista sejtet semlegesítettek a Krímben az oroszok


Az orosz FSZB biztonsági szolgálat felgöngyölített egy hattagú terrorista sejtet egy nappal a Dzsankoj melletti orosz katonai bázist ért támadást követően – jelentette be az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félsziget egy vezető tisztségviselője.


Valamennyien őrizetben vannak. A terroristák tevékenységét összehangolták, Ukrajnából koordinálták – írta Szergej Akszjonov Telegram bejegyzésében.

A gyanúsítottak a Hizb ut-Tahrir nevű, Oroszországban betiltott iszlamista szervezet tagjai. Ukrajnából mindezidáig nem reagáltak a bejelentésre – írja a France24.com.

A Hizb ut-Tahrir egy pániszlamista, fundamentalista politikai szervezet, melynek célja az Iszlám kalifátus feltámasztása. Egyesíteni kívánják a muszlimokat, a saríján alapuló iszlám jogot téve általánossá. A szervezetnek, melynek pontos taglétszáma nem ismert - a becslések pár tízezer és egymillió között szóródnak - jelentős bázisa van az Egyesült Királyságban. Számos országban be van tiltva a tevékenységük, például Németországban, Oroszországban, Törökországban, Kínában és Indonéziában. A világ több mint ötven országában vannak jelen.

Arról nem szól a fáma, hogy az őrizetbe vett személyeknek volt-e szerepe a krími orosz lőszerraktárak felrobbantásában. Moszkva szabotázsakciónak minősítette a tegnapi robbantásokat, míg az egy héttel ezelőtti esetet balesetként tálalta.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések