A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hatalmas rave bulikával ünneplik meg az ukránok a függetlenségük napját Vilniusban


A litván főváros rave partinak ad helyet ma, Ukrajna függetlenségének napján. Ukrán dj-k állnak majd a lemezeknél, és több tízezer ukrán menekültet várnak az eseményre.

Augusztus 24-e, Ukrajna Függetlenségének Napja, és idén 31. alkalommal kellene, hogy az ukránok megünnepeljék a Szovjetuniótól való függetlenségük 1991-es kikiáltását. Az ünneplésre azonban most kevesebb az ok, lévén, hogy az orosz hadsereg már fél éve ostromolja Ukrajnát.

Volodimir Zelenszkij meg is tiltotta Kijevben a tömegrendezvények megtartását szerdán, arra figyelmeztetve, hogy az oroszok "gonosz" támadást indíthatnak a függeltenség napjának környékén. A klasszikus ünnepi felvonulás helyett is kiégett orosz tankokat és harci járműveket sorakoztattak fel inkább az ukrán fővárosban.

Mivel tehát jelenleg nem opció, hogy Ukrajnában tartsák meg a függetlenségnapi rave bulit, az ukránok, kormányzati támogatással, kerestek egy olyan kelet-európai országot, ahol a bulit megrendezhetik. Így esett a választás Litvánia fővárosára, Vilniusra.


"Ukrajna Függetlenségének Napját különösen fontos és szimbolikus jelentőségű a mostani nehéz időkben megünnepelni (...). Szerencsések vagyunk, hogy olyan sok barátunk és támogatónk van Litvániában, akik segítenek nekünk" - fogalmazott a Vice-nak Oleksandr Sanchenko ukrán parlamenti képviselő. Elmondta, hogy

a rave a fiatalság szinonimája, és az ukránok a függetlenség napját modern módon akarják megünnepelni,

úgy, hogy az különösen izgalmas legyen az emberek számára, és részt akarjanak venni rajta. Ami azért is fontos, mert az eseményen adományokat fognak gyűjteni Ukrajna számára.

A politikus megemlítette, hogy előző hónapban rave buli keretében tartottak már "nagytakarítást" is a fiatalok az ország északi részében,

a lebombázott épületekben: technóra távolították el a romokat.

Jelenleg majdnem 62 ezer ukrán menekült él Litvániában, nagyon sokan közülük Vilniusban leltek ideiglenes otthonra. A rave parti, amelyre olyan nagynevű ukrán dj-k érkeznek, mint ARTBAT, Miss Monique és 8kays, a litván főváros támogatásával jön létre. Vilnius polgármestere, Remigijus Šimašius támogatja a rave zenei kultúrát, és egyúttal már korábban kifejezete ellenérzését Putyin háborújával szemben. Például megbízott egy street art művészt márciusban azzal, hogy egy Putyin-ellenes üzenetet ("Putyin, vár rád Hága...") fújjon fel az orosz nagykövetség felé vezető hídra.

Litvánia a kezdetektől fogva és szokatlanul erős kiállással ítéli el az oroszok ukrajnai invázióját, és látványosan támogatja az ukrán menekülteket is.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések