A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ebből nem esztek: illegális szamócapalántákat foglalt le a Nébih


A Nébih szakemberei próbavásárláson buktatták le Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei szamóca szaporítóanyag forgalmazókat.

A napokban lefolytatott Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei próbavásárlások során az egyik esetben 2000 db, míg a másik alkalommal 4000 db igazolatlan származású palántát zároltak a hatósági ellenőrök. A növényeket gyümölcs szaporítóanyag előállítói (faiskolai) engedély, illetve szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély nélkül kínálták eladásra.

A jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárás indul, mely akár 250 000 forinttól 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után.

A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai elgondolkodtatók, egyúttal felvetik a vásárlói tudatosság kérdését is. Egy gyümölcstermelő ültetvényének, munkájának sikerében ugyanis kulcsfontosságú a felhasznált növényanyag megbízható származása, egészségi állapota, biológiai értéke stb., így kiemelt érdeke a szaporítóanyag-forgalmazó és az általa kínált termék alapos felmérése - adta hírül a keol.hu.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések