A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bűncselekményt követtek el a sikertelen balatoni újraélesztést videózók


Sikertelen újraélesztést vettek videóra katasztrófa-turisták a balatonmáriafürdői strandon. A mentők hiába takarták el pokróccal a magatehetetlen férfit, a strandolók folyamatosan rögzítették az eseményeket, amit kiposztoltak a közösségi oldalakra. A mentők többször is megkérték őket, hogy hagyják abba a videózást, de ennek nem tettek eleget. Az ATV híradója által megkérdezett ügyvéd azt mondja, a felvételeket készítők bűncselekményt követett el..

Egy 50 éves férfi lett rosszul a vízben, akit magatehetetlen állapotban a fürdőzők vízibiciklivel hoztak ki a partra. Ekkor már többen mobiltelefonnal álltak a helyszínen, és felvételt készítettek arról, ahogy a mentők az újraélesztést végzik. Az egészségügyi dolgozók  40 percig mellkaskompressziót végeztek a férfin, az ellátás alatt végig filmeztek a katasztrófaturisták.

Bámészkodnak, feltartanak minket, illetve gyakori az is, hogy különböző mobiltelefonos felvételeket készítenek. Természetesen nekünk ez nem tetszik, de hatósági jogköreink nincsenek, maximum meg tudjuk kérni őket hogy fejezzék be" - mondta Híradónak Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője

A riportban megkérdezett ügyvéd szerint a videófelvételt készítők egyrészt kegyeletsértő módon viselkedtek. Másrészt, akik nem segítenek a bajba jutottakon, és csak a látvány érdekli őket, bűncselekményt követnek el.

Súlyosan személyiségi jogsértő ez a cselekedet önmagában. Az újraélesztett, de már elhunyt személy esetében, illetve az ő hozzátartozói felé szintén kegyeletsértő ez a cselekedet. Hozzá kell még azt is tenni, hogy hazánkban kötelező a segítségnyújtás: mindenkitől a tőle elvárható módon, tehát felmerül az a kérdés, hogy akik ott álltak míg a mentő nem ért ki, addig ki volt az a ki a tőle elvárható segítséget nyújtotta" - jegyezte meg Meggyes Attila ügyvéd.

A település polgármestere is megdöbbentőnek tartja az esetet. Azt mondja, még akkor sem távoztak a bámészkodók, amikor többen pokróccal próbálták eltakarni a dolgozó mentősöket és a bajbajutott férfit.

Ezt aztán tényleg kiveri a biztosítékot mindenkinél, hogy egy haláltusáját vívó embert ilyen megalázó helyzetbe hoznak, meg azokat is akik próbálják megmenteni az életét" - fakadt ki Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere  

Legutóbb 500 euróra büntettek egy magyar autóst a német autópályán amikor videofelvételt készített egy súlyos baleset sérültjeiről. A magyar férfit egy rendőrnek kellett kivezetnie a lezárt területről telefonjáról pedig letöröltették vele a kegyeletsértő felvételt - számol be az esetről az ATV. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések