A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Blikk: Gorbacsov összeomlott, közellenség lett


A Szovjetunió egykori vezetőjének magyar barátja szerint Putyin fel sem veszi neki a telefont. 

Mihail Gorbacsov elkeseredetten figyeli kórházi ágyából, ahogy Vlagyimir Putyin, Oroszország jelenlegi elnöke lerombolja mindazt, aminek ő az életét áldozta: a békét. Minderről a volt elnök, Mihail Gorbacsov egyik legközelebbi magyar barátja, Zolcer János televíziós producer beszélt a Blikknek.

Mint ismert, a 91 éves orosz politikus már évtizedek óta a külvilágtól elzárva, visszavonultan él. Egészségi állapota mellett ennek egyik oka, hogy amíg Európában egyfajta felszabadítóként tekintenek rá, addig hazájában, Oroszországban „általános közmegvetés sújtja,

ugyanis egy személyben őt teszik felelőssé a Szovjetunió, a birodalom bukásáért”

– írta a lap.

A kezdetektől elítéli a háborút

Magyar barátja szerint ezt sem volt könnyű feldolgoznia, ám az évtizedek alatt elfogadta ezt a helyzetet, Oroszország ukrajnai inváziója azonban ismét felzaklatta a valamikori szovjet vezetőt.

„Elég gyakran beszélek vele,

a kezdetektől fogva határozottan elítéli a háborút.

Háborúnak nevezi, bár mondta, nem szeretne tizenöt évre börtönbe kerülni” – idézte Zolcer Jánost a Blikk.

Gorbacsov ezzel arra utalt, hogy Oroszországban „különleges katonai hadműveletként” emlegetik Ukrajna megtámadását, aki pedig háborúnak meri nevezni az akciót, az súlyos büntetésre számíthat – idézték fel.

Évek óta nem éri el telefonon Putyint

A Blikk kitért arra, hogy Zolcer érdeklődött orosz barátjánál arról is, milyen a viszonya Putyinnal.

„Gorbacsov azt válaszolta, az évek során többször próbálta telefonon elérni az orosz elnököt, de vissza se hívta, noha korábban évente még találkoztak is. Szomorú, mert

hét éven keresztül dolgozott a hidegháború lezárásán és a bizalom helyreállításán a Nyugattal, a mostani harcokkal azonban mindezt lerombolják.

Ráadásul, amikor Putyin megindította a háborút, az volt a legerősebb narratívája, hogy az USA megígérte a Szovjetuniónak, nem a NATO nem terjeszkedik tovább Oroszország felé. Megkérdeztem erről Gorbacsovot, aki azt mondta, ha ígértek is valamit, azt legfeljebb neki tehették, ő azonban állítja, ilyen nem történt, nem volt szó arról, hogy mi lesz Kelet-Európával” – mondta el az egykori televíziós a lapnak.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések