Hirdessen itt

Bajban van Sanna Marin finn kormányfő – de nem a bulizós videók, hanem az óriási pénzügyi veszteség miatt


A finn állami többségű cég, a Fortum legalább 2800 milliárd forintos mínuszba került.

Sanna Marin finn kormányfő szélesebb nemzetközi ismertségre tett szert azáltal, hogy bulit rendezett rezindenciáján, de valójában nem is ezért néz problémák elé: bírálói az Uniper német gázkereskedőtársaság, illetve az anyacég, a finn állami többségű Fortum katasztrofális helyzete miatt vették össztűz alá a szociáldemokrata politikust – olvasható a 24.hu cikkében. A portálon azt írják: az idei második negyedévben

a Fortum ugyanis nettó 7,4 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a német leányvállalata után,

de az egész évre a becslések szerint akár tízmilliárdos kára is lehet a vállalatnak. A Fortum működési eredménye egyébként 9 milliárd euró mínusz lett a második negyedévben, ami 3600 milliárd forintos deficitet jelent – a finn közszolgálati hírforrás, az YLE szerint.

12,3 milliárd eurós mínusz

A cikk szerint ennek oka, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió közben a Kreml korlátozta, illetve csökkentette az európai gázszállításait. Az Uniper Németország egyik legnagyobb gázimportőreként így hiába kötött le hatalmas mennyiségű orosz gázt. Minthogy Moszkva nem szállított kellő mennyiségben, a németországi vevőket pedig ki kellett szolgálni, a Fortum hétmilliárd euróért megszerzett leányvállalata,

az Uniper a holland azonnali piacon, azaz a holland gáztőzsdén vásárolt rendkívül drágán földgázt.

A beszerzési és eladási árak közötti szakadék az Unipernél idén akár 10 milliárd eurós negatívumot is jelenthetnek a már említett finn koalíciós párt, a Centrumpárt képviselője, Hannu Hoskonen szerint.Maga az Uniper végül ennél rosszabb helyzetről számolt be: az év első felében 12,3 milliárd eurós mínuszba futott bele, ami 4900 milliárd forintos mínuszt jelent nagyjából.

Az Uniper ugyanis a német állammal kötött szerződés értelmében relatíve olcsón kénytelen átadni a német elosztóhálózatnak a földgázt, hogy az a háztartásokhoz és az iparhoz eljusson. Olcsóbban legalábbis ahhoz képest, mint amilyen áron idén meg tudta vásárolni az energiahordozót. 

Az Uniper veszteségeiért első körben a fő tulajdonos, a Fortum volt kénytelen helytállni. A Fortum mögött viszont a finn állam, és így a finn adófizetők állnak. Emiatt pedig vagy a finn államadósságot kell növelni, vagy az adókat emelni. Tytti Tuppurainen, a finn állami tulajdonért felelős miniszter ezt úgy fejezte ki egyszerűen:

az északi ország polgárai fizetik a németek gázszámláit.

Mégis ő lehet az, aki beviszi Finnországot a NATO-ba

Szakértők szerint ha Marin túléli ezeket a botrányokat, akkor viszont úgy vonulhat be a történelembe, mint aki bevitte Finnországot a NATO-ba és a koronavírus-válságot is relatíve jól kezelte hazájában. Ehhez persze előbb az kellene, hogy Törökország is megszavazza a finn NATO-tagságot, hiszen Erdogan török elnök sokat fenyegetett vétózással, amit ő ugyan személyesen nem tett meg a legutóbbi NATO-fórumon, de az ankarai parlament még dönthet másképp, amikor ratifikálnia kell majd a finn NATO-csatlakozást.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések