A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az IMF szerint a fogyasztókra kell áthárítani az emelkedő energiaköltségeket


Az IMF sürgette az európai kormányokat, hogy az emelkedő energiaköltségeket hárítsák át a fogyasztókra az “energiatakarékosság” és a környezetbarátabb energiaforrásokra való áttérés ösztönzése érdekében, a szegényebb háztartások védelme mellett – írja a Financial Times alapján a Portfolio.


Az európai kormányoknak, amelyek eddig árszabályozással, adócsökkentéssel és támogatásokkal próbálták megvédeni a háztartásokat az emelkedő költségektől, engedniük kellene, hogy az üzemanyagköltségek teljes emelkedését áthárítsák a végfelhasználókra, hogy ezzel is ösztönözzék az energiatakarékosságot és a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást – minderről az IMF európai részlegének igazgatóhelyettese beszélt.

A portfolio a Financial Times-ra hivatkozva azt írja: az IMF sürgette, hogy a kormányok politikája térjen át a széles körű támogatási intézkedésekről a célzott segélyezésre. Az IMF becslése szerint sok országban az emelkedő energiaárak elleni küzdelem költségei idén meghaladják a gazdasági teljesítmény 1,5 százalékát a széleskörű árcsökkentő intézkedések miatt. Ez drágább, mint a háztartások legszegényebb 20 százalékának megélhetési költségei növekedésének teljes ellensúlyozása, amelyet az IMF 2022-re a bruttó hazai termék átlagosan mintegy 0,4 százalékára becsült. A meglévő intézkedések közé tartoznak az energiaár-korlátok Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában, a villamosenergia-adó csökkentése Németországban és Hollandiában, az energiatámogatások Olaszországban és Görögországban, valamint az energia-támogatások Németországban és az Egyesült Királyságban.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések