Hirdessen itt

Áll a bál: kikerülhette a szankciókat egy francia olajvállalat


Vizsgálat megindítását kezdeményezte csütörtökön a francia közlekedési miniszter a TotalEnergies energiavállalat ellen annak kiderítésére, hogy a francia cégnek volt-e szerepe orosz harci gépek üzemanyag-ellátásában.

Clément Beaune közlekedésügyi miniszter a France 2 televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ez nagyon súlyos kérdés, ezért ki kell vizsgálni, hogy akarva vagy akaratlanul megkerülték-e a szankciókat. A miniszter hangsúlyozta, hogy nem rendelkezik elegendő információval, hogy állást foglaljon a kérdésben.

A Le Monde szerdán írt arról, hogy a TotalEnergies harci repülőgépek üzemanyagának gyártásához szükséges sűrített gáz szállításában érintett az orosz Novatekkel közös vállalkozásában, és ezt az üzemanyagot az Ukrajnát támadó orosz harci repülők is felhasználhatták.

Az újság információi szerint az ukrajnai műveletekben valószínűleg részt vevő két légi támaszpontra is a Ternyeftyegaz által előállított sűrített gázból gyártott repülőgép-üzemanyagot szállítottak. A Ternyeftyegaz 49 százaléka a TotalEnergies tulajdonában áll. A TotalEnergies nyugati riválisaival ellentétben a bírálatok ellenére nem mondott le oroszországi érdekeltségeiről. A cég a cikkre reagálva úgy nyilatkozott, hogy nem működtet az orosz haderőt kiszolgáló infrastruktúrát, és nincs tudomása arról, hogy orosz üzleti partnerei harcirepülőgép-üzemanyagot állítanának elő.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések