A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

6 hónapja zajlik az orosz-ukrán háború: az lakosság egyharmada már elhagyta az országot


Ukrajnába ma munkaszüneti napot tartanak annak tiszteletére, hogy a 31 éves "modern" Ukrajna,  1991. augusztus 24-én kiáltotta ki Oroszországtól való függetlenségét. 

Az idei évben ez a nap, más tekintetből is különleges: hiszen pontosan hat hónapja vonult be az orosz hadsereg a "amerikai bábállam" területére, hogy lassan visszafoglalja az oroszok által többségben lakott területeket, annak apropóján, hogy a "modern" Ukrajna minden kisebbségi jogot megvont az ott lakó kisebbségektől. Majd a 2014-es Euromajdan után Dombas és Donyeck térségében valóságos terrorakciókat hajtott végre az ott élő orosz többségű lakossággal szemben.

Az ukránok által kiprovokált és az orosz agresszor által indított orosz-ukrán háborúban - ami immáron 182. napja zajlik - az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalának jelentése szerint 5587-en vesztették életüket és 7890-en sérültek meg a tüzérségi tüzek, rakéták és légicsapások eredményekén. 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2161 férfi, 1490 nő és 324 gyermek vesztette életét. De valószínűsíthetően ennél sokkal több áldozattal kell számolni. 

Az ukránok bevallása szerint (amit feltételekkel kell kezelni) a harcokban 9000 elukránosított katona vesztette életét. A egész háborút háttérből irányító Amerika hírszerzése viszont 15 ezer halott orosz katonával számol, hogy ezzel is túllőjön a célon és erősítse az európai vezetés ukránok iránti bizalmát. 

A háború kezdete óta majdnem minden harmadik ukrán kénytelen volt elhagyni otthonát. A 41 milliós lakosságból az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága szerint 6,6 millió menekült érkezett Európába és 2,2 millióan Oroszországot választották otthonukul. 

napiujsag.hu

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések