Hirdessen itt

Szijjártó:„Mivel fogunk fűteni télen, ha én nem veszek gázt az oroszoktól?”


Az ukrajnai háború nyomán előállt tragikus helyzet minden aspektusára csak a béke jelentheti a megoldást – jelentette ki Szijjártó Péter Esztergomban, az MCC Feszt szombati zárónapján. A külügyminiszter újra emlékeztetett, hogy a fűtés és annak üzemanyaga nem ideológiai kérdés, hanem kőkemény valóság, főleg amikor beáll a fűtészszezon. Azt is mondta a tárcavezető, hogy Magyarország megoldja a telet, pedig Ausztria felől nem érkezik meg maradéktalanul a szerződött gázmennyiségünk. 

A háború alapvetően meghatározza minden ország, így Magyarország bel- és külpolitikai mozgásterét – mondta Szijjártó, aki egyúttal leszögezte, Magyarország elítéli a katonai agressziót, az áldozat pártján és oldalán áll, valamint kiáll Ukrajna területi integritása mellett. Szavai szerint azonban a magyar kormánynak a magyar emberek felé van a legnagyobb felelőssége, ezért mindenképpen meg kell akadályoznia az ország belesodródását a háborúba, és azt sem hagyhatja, hogy a magyarokkal fizettessék meg a háború árát.

Szijjártó Péter szerint ebben a helyzetben is fenn kell tartani a kapcsolatot az oroszokkal, a többi között azért, mert Közép-Európában Oroszország realitás, továbbá a kommunikációs csatornák elvágása hátráltatja a diplomáciai rendezés lehetőségét. Úgy vélte, hogy hosszútávon csak egy orosz–amerikai megállapodás képes garantálni a háború végét. Az energiaellátást ideológiai-filozófiai kérdés helyett kőkemény fizikai realitásként határozta meg, és az őt oroszbarátsággal vádoló ellenzéki újságíróknak címezve feltette a kérdést:

„Mivel fogunk fűteni télen, ha én nem veszek gázt az oroszoktól?”

A külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarországon nem lesz probléma télen a földgázellátással. Elmondása szerint a magyar gáztározók 30 százalékos töltöttsége jobb az európai átlagnál, de további 732 millió köbméter beszerzéséről kell gondoskodnia a kabinetnek.

Úgy vélte, továbbra is fenn kell tartani a kapcsolatot Oroszországgal,

„még ha liberális körökben ezt a vörös vonal átlépésének is tekintik.”


Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.


Érdekes információ, hogy a szerződött gázmennyiség 89 százalékát kapjuk meg úgy, hogy a Szerbia irányából jövő vezetéken „minden molekulát megkap” Magyarország, a gázellátásunk többi része pedig Ausztria felől érkezik. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy csak a felvilágosult, becsületes, gazdag Ausztria felől érkező gázunkkal lehet gond.

AZ ÚJ AMERIKAI NAGYKÖVET MÁRIS MINDENT MEGTESZ A VISZONYUNK RONTÁSÁÉRT

Ismét bírálta az Európai Unió szankciós politikáját, amely többet árt az európai országoknak, mint Oroszországnak. Szerinte az EU-nak a szankciók helyett a béke előmozdításával kéne foglalkoznia. A miniszter bírálta azt az elképzelést, amely az egyhangú helyett többségivé változtatná a döntéshozatalt az EU közös külpolitikájában.

A magyar–amerikai kapcsolatról azt mondta, az minőségileg más, amikor republikánus elnök van hivatalban, és példaként hozta Trump elnökségét. A novemberben esedékes amerikai félidei választások után republikánus többség várható a kongresszusban, így Szijjártó utalt rá, hogy javulásra számít a kapcsolatokban. A magyar külügyminiszter egyúttal kikérte magának David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövet-jelöltje szenátusi meghallgatásán tett kijelentéseit. Pressman már a kiküldetése előtt elkezdett dolgozni a kölcsönös viszony rontásán azzal a szövegével, miszerint Magyarországon hanyatlik a demokrácia.

Azt üzente tehát a leendő amerikai nagykövetnek, hogy:

„Nagy tisztelettel kérjük, hogy ne szóljon be a magyarországi folyamatokba, mert nincs hozzá köze.”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések