A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rezsicsökkentés Nyugaton: a németek még egy extraadóval is terhelik a gázfogyasztókat


A német kormány októbertől gázilletéket is kivet, amelyet 2024. március végéig kell fizetniük a háztartásoknak.

A német kormány októbertől gázilletéket is kivet a fogyasztókra, amelynek célja, hogy a szolgáltatók minden gázfogyasztóra átháríthassák a beszerzési árak erőteljes emelkedését – adta hírül vasárnap az Index.

A végfelhasználók illetékfizetési kötelezettsége másfél évig áll fenn

Az intézkedés másik jelentős célja, hogy a megemelkedett beszerzési árak miatt ne kelljen fizetésképtelenséget jelentenie egyetlen gázszolgáltatónak sem. A végfelhasználók illetékfizetési kötelezettsége másfél évig áll fenn.

Az illeték pontos összege – mely a gázimportőrök kártérítési igényeitől is függ – még nincs meghatározva, azt várhatóan augusztus végén teszik közzé.

Emlékezetes, múlt héten Olaf Scholz német szövetségi kancellár elmondta, hogy a gáz árát kilowattóránként két centtel fogják emelni, és évi 200-300 eurós többletköltségekről beszélt egy négytagú család esetében. Hozzátette: a német gázfogyasztóknak nem kell egyedül megküzdeniük a magasabb energiaköltséggel, és kormánya 17 milliárd eurós mentőövet dob az ország legnagyobb energia-nagykereskedő vállalatának, a csődközelbe került Unipernek. 

Mint írják, kétcentes illeték és 20 ezer kilowattóra éves fogyasztása esetén 476 eurós (csaknem 200 ezer forintos) többletköltséget kell fizetniük a fogyasztóknak. Ez magában foglalja a hozzáadottérték-adót is.

Az illetéket 2024. március végéig kell fizetniük a háztartásoknak. Ennek célja, hogy a szolgáltatók minden gázfogyasztóra átháríthassák a beszerzési árak erőteljes emelkedését.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések