A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán: Elhárultak a szakmai akadályok az EU-val való megegyezés elől


A kormányfő bejelentésének hatására erősödik a forint. 

Amint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén beszélt csütörtökön Budapesten. A miniszterelnök kitért arra, hogy az EU-val folytatott együttműködés is befolyásolja a magyar gazdasági helyzetet, és most úgy tűnik, hogy

az Európai Unióval való megállapodás elől minden szakmai akadály elhárult,

tudtak tenni olyan javaslatot, amely megfelel az EU igényeinek, a genderkérdésben fennálló véleménykülönbséget pedig elválasztották a pénzektől, „vagy legalábbis tettünk ebbe az irányba egy lépést”. Elvileg tehát készen áll minden, hogy megszülessen az együttműködési megállapodás az Unió és Magyarország között, amelyre „mind a két félnek szüksége van” – fogalmazott.

Négy terület, ahol a kormány enged Brüsszelnek

Gulyás Gergely is arról beszélt a Kormányinfón, hogy a legutóbbi kormányülés óta előrehaladtak a tárgyalások a brüsszeli testülettel. A kormány a múlt héten részletesen válaszolt a Bizottság megkeresésére, és négy területen elfogadta a bizottság álláspontját, eddig hivatalos reakció viszont nem érkezett Brüsszelből: 

  • Nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya;
  • A bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt;
  • A kormányzati jogalkotást megelőzően lesz idő társadalmi konzultációra. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkentik;
  • A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség előmozdítására kell fordítani.

Később kifejtette, szerinte ősszel állapodhat meg a kormány a Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről, majd megjegyezte: az Európai Parlament össze nem illő dolgokat kapcsol össze, és lábbal tipor az uniós szerződésre, amikor addig nem írja alá az alap kifizetéséről szóló megállapodást, amíg a magyar kormány vétózza a globális minimumadó bevezetését.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések