A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nyomoz a NAV a cigarettacsempész-botrányba belebukott volt MSZP-s képviselő ügyében


Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága az MSZP egykori politikusa, Legény Zsolt cigarettacsempész-botrányával kapcsolatban – értesült a Mediaworks–Hírcentrum.  

Az eljárást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségtől a Magyar Nemzet megtudta: a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik, azaz eddig még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. Mint ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,

Legény Zsolt egykori szocialista országgyűlési képviselő autójának csomagtartójában 2020. december 10-én bukkantak az ukrán vámosok nagy mennyiségű csempészcigarettára. 

A lap felidézi: Beregsurány–Luzsanka határátkelő ukrán oldalán fennakadt csempészáruról az ukrán vámhatóság videót is közölt. A határőröknek már az szemet szúrt, hogy az ukrajnai akkreditáció nélkül érkező Legény diplomata-útlevelet mutat fel, de autóján nem volt diplomatarendszám. Amikor felkérték, hogy nyissa ki az autót, diplomáciai védelemre hivatkozott, így kihívták a magyar konzulátus képviselőit, akiknek a jelenlétében felnyitották a csomagtartót. Legény aznap este fél tizenegy után pár perccel gyalogosan belépett a beregsurányi közúti határátkelőhelyen Magyarország területére, a személygépkocsiját és az abban talált több mint 11 ezer doboz cigarettát az ukrán hatóságok lefoglalták.

Megúszta az ukrán eljárást

A szocialista politikussal szemben – aki a történtek után kilépett a pártból – az akkori hírek szerint Ukrajnában indult büntetőeljárás, amelyben végül nem marasztalták el. A volt képviselő arra nem adott egyértelmű választ, hogy bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában mentették-e fel. Később kiderült, egy ungvári férfi úgy vallott:

át akarta csempészni a cigit a határon, ekkor jutott eszébe, hogy van egy diplomata-útlevéllel rendelkező ismerőse.

Legénytől ezért kölcsönkérte a kocsit, azzal az indokkal, hogy a rokonait akarja vele vinni egyik faluból a másikba, ekkor rejtette el a cigit a csomagtartóban. Még aznap visszaadta az autót Legénynek, aki külföldre akart vele utazni. Ez a férfi azt is vallotta, hogy megállapodott egy másik személlyel arról, hogy Magyarországon a határ átlépése után az első benzinkúton megkapja a cigit, de az kérdés, hogyan kapta volna meg, ha az árut szállító Legény nem is tudott a kocsijában lévő dohányról. 

Legényt az ügyben felmentették, a magát bűnösnek valló ukrán férfit 85 000 hrivnya bírság megfizetésére ítélték.

Na jó, cigi van benne!

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy Menczer Tamás a közösségi oldalára feltöltött korábbi videójában emlékeztetett: amikor a vámosok az ukrán–magyar határon elkapták Legényt, és ő látta, hogy elkerülhetetlen a csomagtartó kinyitása, több tanú jelenlétében, jól érthetően azt mondta: 

Na jó, cigi van benne!”

Vagyis Legény Zsolt beismerte a csempészést – tette hozzá a külügyi államtitkár.

Komoly pozíciói voltak az MSZP-ben

A jogász végzettségű Legény az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöki, valamint a párt országos etikai és fegyelmi Ügyek tanácsának elnöki tisztségét is betöltötte, ráadásul több fontosabb bizottság tagja és vezetője, illetve az MSZP frakcióvezető-helyettese is volt egy ideig. Legény 2006 és 2010, illetve 2014 és 2018 között ült a párt országgyűlési frakciójában. Figyelemre méltó, hogy

az MSZP akkor sem hagyta az út szélén Legény Zsoltot, amikor épp nem volt tagja az Országgyűlésnek.

Hiába találta magát ugyanis a Parlamenten kívül 2010-ben, volt frakciójától Legény Zsolt cége, az L-ZS Consulting Kft. összesen 6,6 millió forintot zsebelt be tanácsadásért, a korábbi sajtóhírek szerint „különös tekintettel az európai uniós jogalkotásra és jogharmonizációra”. A céget Legény azután alapította, hogy 2010-ben lejárt a mandátuma.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések