A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

NATO-támaszpont jöhet létre Albániában


A héten tárgyal az albán miniszterelnök és a NATO-főtitkár a szövetséges haditengerészeti bázis létrehozásáról. 


Edi Rama albán miniszterelnök a héten Brüsszelben találkozik Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, hogy tárgyaljanak az ország adriai partvidékén lévő kikötő NATO haditengerészeti bázisává való átalakításról – írja az Euractiv. Az átalakításra szánt Porto Romano kikötő Durresben, a fővárostól, Tiranától 40 percre található, egy kereskedelmi és egy katonai haditengerészeti bázisból áll majd. A finanszírozást az albán állam és a NATO fogja együtt biztosítani.

Albánia 2009 óta tagja a NATO-nak, és azóta keményen dolgozik azon, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek. Miközben a védelmi kiadások 2020-tól 1,535%-on állnak, az ország adott otthont a NATO Defender 2021 missziójának, és az Ukrajnában zajló háború közepette gyorsan csatlakozott a szövetséghez.

Emellett a NATO átalakítja a Kucovában található, egykori kommunista katonai légibázist is. A rekonstrukciós munkálatok januárban kezdődtek meg 50 millió euróból, és a bázis 2023-ban lesz üzemképes. A bázis lőszerraktárként és üzemanyag-utántöltő központként fog működni, és a munkálatok során új tárolóegységeket építenek, valamint helyreállítják a kifutópályát és korszerűsítik a meglévő irányítótornyot.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések