A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Milliókkal tartozik az alpolgármester zöldségese


Sok millió forintot nem fizetett ki a Zabosfa KerTÉSZ Kft. a termelőknek, miután zárolták a cég vagyonát. Egy idős balástyai házaspárnak is tartoznak 4,5 millió forinttal. Kazi Pétert, a cég vezetőjét és egyben Zákányszék alpolgármesterét információink szerint áfacsalás miatt letartóztatta a bíróság.


Még a múlt héten adott ki egy közleményt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség, amelyben azt írták, hogy két férfi letartoztatását kérték a bíróságtól, akik zöldségcsomagolási munkák áfájával csaltak, és okoztak vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek. Az ügyészség szerint a zöldség-gyümölcs kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője 2018-tól papíron számos alvállalkozót vett igénybe az értékesített termékeik csomagolására.

Ezek közül többen sosem végeztek a cégnek munkát. Az alvállalkozó cégek sem a kiállított számlák áfatartalmát, sem a munkavállalók utáni járulékokat nem fizették meg, a dolgozókat pedig sokszor be sem jelentették.

A zöldség- és gyümölcsértékesítő cég az alvállalkozói számlákat befogadta, és az áfát levonta, amellyel 2018 júliusa és 2021 decembere között 111 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az ügyben minősített költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt indult eljárás.

Azóta pedig az is kiderült, hogy ki ellen. A Délmagyarország megtudta, hogy az érintett cég a Zabosfa KerTÉSZ Kft., több megyei zöldségesbolt üzemeltetője. A cég vezetője Zákányszék független alpolgármestere, Kazi Péter, akit azóta letartóztatott a bíróság.

Azt, hogy az ügyészség gyanúja nem alaptalan, és valami nincs rendeben a céggel, egy olvasónk is megerősítette. A 87 éves balástyai Czirok Zoltán a feleségével termeszt krumplit, egy hektáron. Azt mondta, hogy a céggel ugyan nem túl régóta, de gondok vannak. Csak neki 4,5 millió forinttal tartoznak.

A férfi és felesége most ügyvédhez fordult, de egyelőre nem tudják, sikerrel járnak-e, mert a cég vagyona zár alatt van. Ezért vannak zárva a zöldségüzletek is, amelyek az ajtajára azt írták ki, hogy technikai okok miatt vannak zárva.

Sikerült beszélnünk hétfőn Zákányszék polgármesterével is. Matuszka Antal lapunknak azt mondta, fogalmuk sem volt arról, hogy az alpolgármester nem mindig jár tisztességes úton, semmi előjele nem volt a történteknek. Most viszont aggódnak, mert a településen legalább 50 embernek adott munkát a Zabosfai zöldséges. Hogy velük mi lesz, egyelőre nem tudni, de a falu igyekszik mindenben segíteni a bajba jutottakat, igaz egyelőre még nem különítettek el erre pénzt.

A napokban írtuk meg, hogy májusban ünnepelte 10. születésnapját a zákányszéki Zabosfa KerTÉSZ Kft. A Kazi Péter által vezetett zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozás az ország egész területére, valamint Franciaországba, Ukrajnába, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába, Lengyel- és Németországba egyaránt szállít élelmiszert, különös hangsúlyt fektetve a biotermesztésre. Tavaly 576 kamionnyi biozöldséget és -gyümölcsöt értékesítettek.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések