A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elutasította az olasz államfő Mario Draghi lemondását


Sergio Mattarella azt várja az olasz miniszterelnöktől, hogy próbáljon egy új koalíciót tető alá hozni. 

Csütörtökön benyújtotta lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök, miután az Öt  Csillag Mozgalom  (M5S) nevű kormánypárt megvonta tőle a bizalmat egy szenátusi szavazáson.

Azonban Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök csütörtök este ezt elutasította. Az államfői hivatal közleménye szerint Mattarella egyben felkérte a kormányfőt, hogy forduljon a parlamenthez és mérje fel a politikai erőviszonyokat.

A dpa német hírügynökség szerint Mattarella döntése, hogy elutasítja a kormányfő lemondását, lényegében azt jelenti, hogy

megbízta Draghit, hogy próbáljon meg új koalíciót tető alá hozni,

amelynek minden valószínűség szerint már nem lesz tagja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) eddigi kormánypárt.

Draghi: A kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé

Mint ismert, Draghi azt követően jelentette be lemondását, hogy az M5S kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi voksolásról, amelyet a kormány bizalmi szavazásnak nyilvánított. A kormányfő ezt követően úgy fogalmazott, hogy „a kormány mögött álló nemzeti egységkoalíció nem létezik többé”.

Ugyanakkor Draghi korábban azt hangoztatta, hogy

nem akar második mandátumot vállalni,

és a többi koalíciós partner is már előzetesen jelezte, hogy előrehozott választásokat akarnak, ha az M5S nem támogatja többé a kormányt.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések