A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Der Spiegel: Egy hónapot bírtak a német tüzérségi ágyúk az ukrán fronton, elromlottak


A német tüzérségi ágyúk egy hónappal azután, hogy Ukrajnába szállították őket, elromlanak – jelentette pénteken a Der Spiegel. A fegyverek állítólag nehezen bírják a nagy tűzerőt, amelynek az ukrán hadsereg kiteszi őket.


A június végén Ukrajnának küldött hét Panzerhaubitze 2000 löveg közül néhányon már “az elhasználódás jelei” mutatkoznak – jelentette a német híroldal névtelen forrásokra hivatkozva. A hardverek egy része hibaüzeneteket mutat, és javításra szorul.

A német hadsereg úgy véli, hogy a problémák az ukrán erők által naponta kilőtt lövedékek nagy számából adódnak, ami károsítja az ágyúk töltőmechanizmusát. A napi 100 lövedék kilövése nagy intenzitású használatnak számít – jegyezte meg a jelentés, hozzátéve, hogy az ukránok ennél a számnál “jóval többet” lőnek ki.

Annak ellenére, hogy a jelek szerint túlterhelik a német ágyúkat, a kijevi erők még mindig csak a töredékét lövik ki azoknak a lövedékeknek, amelyeket az orosz hadsereg viszonzásul küld. Ukrán tisztviselők a hónap elején azt állították, hogy ágyúik naponta 6000 lövedéket használnak fel, szemben az oroszok 20 000-ével. Ez a terhelés sem oszlik meg egyenlően a tüzérségi lövegek között, mivel Oroszország minden egyes ukrán lövedékre 15-el válaszol.

Mivel a lőszerkészletek fogytán vannak, Ukrajna a német tarackokból származó, nem kompatibilis lőszerrel is megpróbált tüzelni – számolt be a Der Spiegel. Miután megtudta, hogy ágyúi nem tudnak nagy pontosságú lőszert kilőni, azóta a német hadsereg pótalkatrészeket küldött a helyzet orvoslására – olvasható a riportban.

BERLIN ÁLLÍTÓLAG EGY LENGYELORSZÁGI JAVÍTÓKÖZPONT FELÁLLÍTÁSÁN IS DOLGOZIK, HOGY AZ ÁGYÚK ÚJRA BEVETHETŐEK LEGYENEK.

A Panzerhaubitze 2000-es nem az egyetlen külföldi fegyver, amely a jelek szerint meghibásodik az ukrán harctéren. Az elfogott ukrán katonák a Javelin rakétavetőket – az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által küldött vállról indítható rakétákat – “teljesen használhatatlannak” minősítették a városi harcokban, míg a katonák állítólag akkumulátorproblémákkal találkoznak az NLAW-val, “ami lehetetlenné teszi a használatát”.

A német Gepard légvédelmi harckocsik, amelyekből ötöt kaptak Ukrajnának, szintén kompatibilitási problémákba ütköztek a norvég lőszereikkel – jegyezte meg a Der Spiegel.

Brit és amerikai elemzők szerint a különböző beszállítóktól származó fegyverrendszerek ilyen keverése és összepárosítása “komoly kihívást” jelent Kijev számára.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések