Hirdessen itt

A Gazprom leállította a gázszállításokat Lettországba


A Gazprom a gázkivonási feltételek megsértése miatt leállította a szállításokat Lettországba - írja a Ria.ru.


"A mai napon a Gazprom a gázkivételi feltételek megsértése miatt leállította a júliusi ajánlat részeként Lettországba irányuló gázszállításokat" - közölte a vállalat a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

Miután Oroszország megkezdte az Ukrajna demilitarizálására és nácitlanítására irányuló különleges katonai műveletét, a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Az EU már hét korlátozó intézkedéscsomagot fogadott el, köztük szén- és olajembargót.

A Kreml ezt soha nem látott mértékű gazdasági háborúnak nevezte, és megtorolta. Április 1-jétől a barátságtalan országoknak történő gázkifizetéseket rubelre váltották át. Néhány vásárló nem volt hajlandó átállni erre a rendszerre, mert szerintük ez sérti a szankciókat. Lengyelország és Bulgária volt az első, amely megtagadta a rubelben történő gázfizetést, majd a balti államok - Lettország, Litvánia és Észtország - következtek.

Emellett július közepén a lett parlament elfogadta az energiatörvény módosításait, amelyek 2023. január 1-jétől megtiltják az Oroszországból származó üzemanyagimportot. A hatóságok azt mondták, hogy nélkülözni fogják az orosz gázt, ám ezen a héten kiderült, hogy a Latvijas gāze újra elkezdte a vásárlást - de nem a Gazpromtól, hanem egy másik szállítótól, és euróban fizet.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések