A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Véglegesítik a jövő évi költségvetést, az árstopok meghosszabbításáról is dönthetnek


Háromnapos kormányülést tartanak Sopronban, fontos kérdések kerülnek elő.

Kormányközeli források szerint a következő napokban véglegesítik a 2023-as költségvetést, amit jövő kedden ad át Varga Mihály Kövér Lászlónak. A ciklusindító kormányülésen a covid-válság és az orosz-ukrán háború miatti gazdasági-politikai kihívások megoldásait helyzetik az előtérbe.

Szó lesz az extraadókról is, melyek bevezetésére az egyre költségesebb család- és energiapolitika fenntartása miatt van szükség. A kormány az „extraprofitot” érintő különadózásból mintegy 800 milliárdnyi pluszbevételre számít.

A költségvetés és az államadósság tervezett mederben tartásához idén 4,9 százalékos, jövőre 3,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolnak, ehhez a tervek szerint a kiadási oldalon is megszorításokra lesz szükség, a kormány azonban továbbra is fenn akarja tartani a rezsicsökkentést.

A minisztériumok költségvetését 5-10%-kal mérsékelnék, emellett várhatóan számos állami beruházást is elhalasztanak. A tervezett hiánycél eléréséhez a bevételek 40%-ban, a kiadások csökkentése 60%-ban járulhat hozzá.

A háromnapos kormányülésen várhatóan az árstopokról, így a kijelölt élelmiszerek és az üzemanyagok hatósági árának fenntartásáról is döntenek majd – írta meg az ATV.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések