Hirdessen itt

Új várost szemeltek ki az oroszok, harcok kezdődtek Szlovjanszkért


A több mint százezres lakosú Szlovjanszkot és a szomszédos Kramatorszkot orosz elemzők a Donyec-medence legjobban megerősített, ukrán kézen lévő településének tartják.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a Zsitomir megyei Novohrad-Volinszkij falu közelében precíziós levegő-föld rakétacsapás semmisített meg egy ukrán katonai kiképzőközpont, ahol külföldi zsoldosokat készítettek fel.

Már „Szlovjanszkért folynak a harcok”

A rakéták emellett megsemmisítettek két vezetési pontot, egy Osza AKM légvédelmi rakétarendszert, egy lőszerraktárt, valamint 23 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. A harcászati légierő 18 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást, aminek következtében több mint kétszáz „nacionalista” életét vesztette, öt harckocsi, két Grad rakétavető, valamint egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktár pedig megsemmisült. 

A beszámoló szerint az orosz légvédelem egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, valamint 13 drónt, egy Tocska-U és két Szmercs-rakétát fogott el.

A rakéta- és tüzérségi erők 56 vezetési pontra, 127 ukrán tüzérségi lőállásra, 273 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, aminek következtében több mint 300 „nacionalista” életét vesztette, hét páncélozott jármű, két Grad rakétavető, 12 tüzérségi löveg és aknavető, 24 speciális jármű, egy üzemanyagraktár, valamint egy pontonátkelő – a Sziverszkij Donyec folyón, Protopopivka közelében – pedig megsemmisült.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 193 repülőgépet, 130 helikoptert, 1163 drónt, 336 légvédelmi rakétarendszert, 3471 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 493 rakétasorozatvetőt, 1834 tüzérségi löveget és aknavető eszközt, valamint 3512 speciális katonai járművet veszítettek.

A donyecki területvédelmi törzs a Telegram-csatornáján közölte, hogy a „népköztársaság” erői orosz tűztámogatással 231 települést vontak ellenőrzésük alá, és már „Szlovjanszkért folynak a harcok”. A bejelentés feltűnést keltett az orosz médiában, mert a háború előtt több mint százezres lakosú Szlovjanszkot és a szomszédos Kramatorszkot tartják orosz elemzők a Donyec-medence legjobban megerődített, ukrán kézen lévő településének. A TASZSZ hírügynökség szerint az ukrán fegyveres erők az itt kialakított, csaknem 170 négyzetkilométernyi védelmi rendszerben jelentős fegyver-, üzemanyag- és élelmiszerkészleteket halmoztak fel.

A donyecki régió 14 települését érte újabb ukrán nehéztüzérségi támadás

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese a Rosszija 24 televízióban hat olyan drónvezérlő központot említett, ahonnan a Donyeck ellen az elmúlt napokban intézett masszív csapások tűzvezetését korrigálták, valamint két Grad rakétavetőt és két lőszerraktárt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések